[技術討論] 舊機用SSD一問 (問題已解決)

我部卓面大機底板係ASUS P5K PRO,已換Transcend 340 128GB SSD,OS系統用WIN 7 ,但在BIOS已挑選AHCI,但下次開機又跳番IDE,係咪因為我有兩個IDE DVD-ROM關係呢?但我試過拆除左兩DVD-ROM,電腦照樣開機跳番IDE ,唔通每次開機都要入BIOS轉番AHCI ?

係咪BIOS粒電無哂電SAVE唔到野..

係咪BIOS粒電無哂電SAVE唔到野..
chingchiu169 發表於 2014-9-25 14:34

唔會,剛換新電。如果冇電都入唔到BIOS

回覆 3# 9634725888 [/b

無電都會入到。。
你換電有無扣實同正負極有無倒轉

同埋你換咗ssd後有無開ahci重裝windows?
可能你無重裝。佢detect到係ide mode所以自動跳返ide?

回覆  9634725888 [/b

無電都會入到。。
你換電有無扣實同正負極有無倒轉

同埋你換咗ssd後有無開ahci重裝 ...
chingchiu169 發表於 2014-9-26 12:55

個SSD新買就裝WIN 7,要裝兩次?

個SSD新買就裝WIN 7,要裝兩次?
9634725888 發表於 2014-9-26 13:42

新買裝之前set咗ahci未?

新買裝之前set咗ahci未?
chingchiu169 發表於 2014-9-26 17:28

未,裝好WIN7 後至係BIOS轉AHCI,裝WIN7之前係邊度SET AHCI ????

未,裝好WIN7 後至係BIOS轉AHCI,裝WIN7之前係邊度SET AHCI ????
9634725888 發表於 2014-9-26 18:20

師兄,由頭到尾響Bios set AHCI之嘛!

回覆 8# monkey_lulu
已在BIOS挑選AHCI,但下次開機又跳番IDE

有無save BIOS??