[操作疑難] 新 ssd 用在 舊電腦上的疑問

早幾日無聊,見 adata 特價 499, 買左隻 128g 放落部舊電腦玩下,裝 win7時都覺得幾慢下,裝完之後行個 AS SSD 行下, 見過速度奇慢, 測 4K Write時,行左半個鍾都未行完, 唔知仲要行幾耐,試好多次都係咁,所以中止唔跑,我知行 SATA 2 會比較慢,但呢個似乎慢得唔合理,有無高手 ching 可以指點下

舊電腦
OS - WIN 7 64BIT
CPU - PII 550 開4 @ 3.2G
RAM - DDR2 - 4G
M.B. - 技嘉 785g
SSD - ADATA SP900 128G
HDD - WD 640G (SATA 2)

早幾日無聊,見 adata 特價 499, 買左隻 128g 放落部舊電腦玩下,裝 win7時都覺得幾慢下,裝完之後行個 AS SSD ...
艇王 發表於 2014-9-27 23:42

你換條線試下,
SATAII 寫入應該有2XX MB 左右。

還有問題就去保養換吧。

有,之前已經轉左, 而家重裝一次WIN 7, 又正常返D

似係ahci driver問題,
一唔用AMD driver就正常.

回覆 5# ronald

可能係,之前裝完見到好似係寫 amd sata controller 咁樣, 今次直接裝最新 driver package