[開箱] 龍鑽 D7 240G 開箱+測試 (同場128G 開箱)

龍鑽 D7 240G 開箱+測試

TB入手, 人仔530
另外買多隻 128 比部ATOM 機行, 人仔319
貪佢一個字"平", 加上JMF667H 既影馳都用過, 我諗唔差好多先買

硬卡紙盒包裝, 都幾環保

左邊係128, 右係 240

反而咁平, 有冇保養冇關係
開蓋!
JMF667H + 256M cache (睇落似 128M, 其實睇番Datasheet 係 128M16 = 2Gb = 256MB)
前面同背面各兩粒 Micron MLC 64G

測試平台
AMD Phenom II X4 955
GA-870A-UD3
ADATA DDR3 4GB

速度上收哂貨, 同佢網頁聲稱 500M讀 300寫
咁既價錢冇得要求咁多
DD ASS.png

隊完幾廿G 野落去先行埋CDM

最後128G 0係 SATA2 既速度, 懶得濟淨係得AS SSD
as-ssd-bench DragonDiamond D7 29.9.2014 23-36-16.png
as-ssd-bench DragonDiamond D7 29.9.2014 23-36-16.png

我都有睇過這ssd , 但係上網搵唔到開箱,thx ching 支持開箱。我都諗過買隻240g 放game only XD

小心,龍鑽的 128G 現在改晒 D8。 D8 用 JMicron 608,是沒有 Cache 的。4k Read 下跌至 5~6 MB。之前我還想做開箱文試 16 隻龍鑽 128G RAID 0 的速度,現在完全不想做了。

小心,龍鑽的 128G 現在改晒 D8。 D8 用 JMicron 608,是沒有 Cache 的。4k Read 下跌至 5~6 MB。之前我還 ...
samkee 發表於 2014-10-3 12:32

開左蓋, 係D7, 用667H, 同256 PCB 一樣, 係少兩粒FLASH

師兄,隻SSD對比大牌子,有乜比唔上?

via HKEPC Reader for F350

回覆  TWCACM

個牌子影響力
cc4321 發表於 2014-11-27 08:34

即係同大廠分別唔大啦 o禁我放心買了

回復 9 #cc4321

明白,不過我又無乜品牌情意結,可以放心買嚟試下

via HKEPC Reader for F350