[操作疑難] SSD開機速度變慢

WIN7 X64 ultm
xeon E3-1230V1 stock clock
16gb ddr3 ram @ 1333mhz (Kingston 1333 ram), 2T command rate
M5P 256GB @ sata 3

以往開機 <10秒 (4色LOGO未出曬) 系統運行大概1年多D 已經開機要2X秒(4色LOGO出曬+閃左幾下)
請問原因?
由於用左corsair link, 所以行4K會有問題 就SKIP左
但之前裝corsair link 開機速度未有減慢
日常使用(過DATA/COPY野/打機LOADING未覺得有慢)
P.S. 開機速度=過曬BIOS入windows 4色LOGO >>Login 畫面的計時

我換左 CPU 之後開機快左...
閃一閃就開左機

你熄左個 4K 咪咩都睇唔到囉
個 4KQ64 冇咩用

我換左 CPU 之後開機快左...
閃一閃就開左機

你熄左個 4K 咪咩都睇唔到囉
個 4KQ64 冇咩用 ...
Aries 發表於 2014-10-9 12:48

補4K READ/WRITE

我試過因為其中一隻硬碟有bad sector攪到開機要成分鐘,
之後攞走左個壞硬碟又快返到<10s
P.S. 我用M5P做系統碟,隻壞硬碟只係資料碟,但係都會拖慢開機時間

我試過因為其中一隻硬碟有bad sector攪到開機要成分鐘,
之後攞走左個壞硬碟又快返到 ...
freezewind 發表於 2014-10-9 22:59

我有其他DATA HDD, 但沒有BAD SECTOR

會唔會用左 RAMDISK 果 D 野唔記得左

會唔會用左 RAMDISK 果 D 野唔記得左
Aries 發表於 2014-10-10 00:43

有RAMDISK軟件 不過用到先開