[一般問題] SSD 轉外置有什麼方案?

ORICO (6518US3) 黑色 2.5"/3.5" HDD Docking Station USB3.0        HK$ 199

這類 docking 性能算不算好?

回覆 1# usei

SATA轉USB會無曬NCQ同 TRIM支援,無咗TRIM支援對SSD唔係咁好。

回覆  usei

SATA轉USB會無曬NCQ同 TRIM支援,無咗TRIM支援對SSD唔係咁好。
高登阿伯 發表於 2014-10-29 12:00

行 USB 有無代替 trim 的方法?
clean up data 都無所謂

回覆 3# usei

我都唔知,淨係知道到而SATA轉USB嘅chip都係無NCQ同 TRIM,要NCQ同 TRIM最簡單唯有用E-SATA嘅Docking Station。

唔大過 128gb 既, 考慮直接買支高速nand 既usb3.0 手指啦,東芝既nand 兩粒上到 200mb read and write

唔大過 128gb 既, 考慮直接買支高速nand 既usb3.0 手指啦,東芝既nand 兩粒上到 200mb read and write ...
stancatau 發表於 2014-10-29 13:58

MX 行 program 效果不好
EXII 就未試過

回覆 6# usei

我指東芝既NAND Flash, 唔係手指牌子

intel 既SLC仲快, 容量少D

用 esata可以用 Win8 的SSD 優化功能
nana_sayaka 發表於 2014-10-31 11:59

notebook 無 esata

notebook 無 esata
usei 發表於 2014-10-31 12:20

轉做外置為乜用途?

如當USB 手指,而非OS 上用唔洗trim 都得, 都只係等一等佢抺寫工作.