[操作疑難] M4 128GB 出現黃色CA!!

隻M4 128GB 出現黃色CA!!係唔係就瓜得?
用咩軟件backup 成個C: or copy 最好呢?
求救

刪除

盲既咩..下面咪寫左使用壽命2%囉......

題外話....點解用親呢套野既人都唔將個數值轉番做十進制...... ...
良優 發表於 2014-11-16 17:46

我地一般人仕只係久不久開出黎睇下有無出現突發事件,邊有你地c兄甘精先得架!!

Mine is also 99% warning.

話明用左2%咁點會係死
用左九成以上先講

其他SSD唔係咁係因為計法唔同
M4直接用AD果項除以3000
即係計緊PE cycle用左幾多
其他多數用備用磁區剩餘數目計%
所以初期唔見有減壽命

刪除

話明用左2%咁點會係死
用左九成以上先講

其他SSD唔係咁係因為計法唔同
M4直接用AD果項除以3000
即係計緊PE ...
EITCo 發表於 2014-11-16 21:04

哦!明白佢個百分比係倒減計,即係重有排用,但我隻保到出年5月,係唔係唔理三七二十一都上去換左先好D呢?
之前個隻一買返黎用左半年瓜左,我2013年一月先換呢隻返黎用,家下又換過 甘米第三隻

用個最新的6.2.1 又無左黃色警告,真係信邊個呀!?

用個最新的6.2.1 又無左黃色警告,真係信邊個呀!?
wck709394 發表於 2014-11-17 18:49

應該自己睇raw值
raw值幾多先出警告,其實有得設定
可能新版預設無咁嚴格,咪無警告

其實SSD睇SMART無乜好睇
就算出C4-C6都可以係正常現象
除非你真係就快用盡PE cycle啦
但我用左兩年,唔錫住用,先用得區區6% (204 PE/3000 PE)
如果真係壞都係其他因素壞
往往無先兆睇

應該自己睇raw值
raw值幾多先出警告,其實有得設定
可能新版預設無咁嚴格,咪無警告

其實SSD睇SMART無 ...
EITCo 發表於 17/11/2014 07:20 PM

點樣check用左幾多PE cycle?thx