[一般問題] SSD 的宿命 ? 第二

今次主角又係 Plextor M5S 128GB, 用左接近兩年,  今次係第三次 read error 讀唔到檔案,  當然每次指定動作都係 error scan 睇睇之後 secure erase,  咁就用得番, 不過真係要成日備份...唔係就突然死亡

上次死亡係 11月中, 今次好快又唔得, 似乎都差唔多係時候拎去代理
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2143447

HDT 唔係比 SSD 用, 不過試 READ ERROR 係無問題, 邏輯上錯誤又好物理上錯誤又好, 對系統同用戶黎講都係讀唔到

讀唔到檔案之後做的Error Scan

你架機有無行 trim ?

回覆 2# 觀星是答案

點解咁問?

回覆  觀星是答案

點解咁問?
Kin_2012 發表於 2014-12-8 23:43

行 trim 令 ssd 延長壽命
http://ssd.zol.com.cn/410/4107990.html

還是拿去修理吧,這樣一頭半個月一次都好煩
還可能越來越短時間一次。還有大約寫左幾多G?

行 trim 令 ssd 延長壽命
觀星是答案 發表於 2014-12-9 01:15

首先篇野冇解釋過點解TRIM會令壽命長D
其次篇野對TRIM既解釋都錯

原本Filesystem Del野時,會做Lazy Deletion
即係只係Mark低「呢塊已經冇用喇」,而唔晒時間真係抹走舊資料
下次要寫入時,就直接寫入新資料

原本咁做係為左慳返抹走舊資料既時間
但問題係SSD基於佢既物理性質,佢係寫入新資料前,必須先抹走舊資料,唔可以直接寫入
所以呢個Lazy Deletion不但冇慳到時間,反而仲令「抹走舊資料」既步驟,推遲到「寫入新資料」時先進行,令效能下降

歸根究底,其實Lazy Deletion並冇錯
只要SSD係得閒既時候,做返「抹走舊資料」既步驟,就可以做到Lazy Deletion既效率
但問題係因為隻隻File System做Lazy Deletion既方式都唔同,SSD根本唔知邊個Block有用,邊個Block冇用
而TRIM既用意,就係由OS同返隻SSD講,「呢個Block Del左架喇,冇用喇,你得閒就抹走佢啦」

至於TRIM令壽命增加,應該係因為TRIM完之後,空閒既Block多左,更容易做Wear leveling,令寫死一個Block既情況冇咁易出現

原本Filesystem Del野時,會做Lazy Dele ...
FlyingForever 發表於 2014-12-9 01:32

咁樓主隻 ssd 會唔會係因為隻 ssd 根本唔知邊度仲有位,搞到不停對某少部份 block 進行寫入,導致個 d block 好快用晒佢地既 erease cycle ?

樓主 請出埋Crystal disk mark host read/host write
因為SSD理論上=無限read

原本Filesystem Del野時,會做Lazy Dele ...
FlyingForever 發表於 2014-12-9 01:32

其實SSD已經好快 如果講DELETION 效能跌 應該CPU/CONTROLLER 問題
理論上你一IDLE SSD已經可以做TRIM

回覆 7# 觀星是答案

M5S 強調的 "True Speed" 功能本來就是針對這個問題而設計...?