[購買問題] *** 850 pro Vs sandisk extreme pro

而家用梗plextor m6s 256G, 考慮買隻大一級容量

兩家都有十年保養。邊隻好?

850 pro,淨係買個magician已經向返度。介面又靚,雜牌d ssd d software好雞。

850 pro,淨係買個magician已經向返度。介面又靚,雜牌d ssd d software好雞。
evan11 發表於 2014-12-19 09:57

LZ問*** VS Sandisk...... Sandisk唔算雜牌呀?

香港extreme pro 重貴過850 pro..但850 pro快啲..當然買850 pro..
不過sandisk 點算雜牌

evan11 發表於 2014-12-19 09:57

Sandisk係雜牌

回覆 5# Advanced Ivan

Sandisk都出名,其實唔算雜牌,不過都係用人地既chips. ***用自己chips

但係你地唔覺得而家咩雜牌都出ssd,甚至有巴打自己買料焊出黎...
你用samsung或intel(都唔係用自己controller),真係正統血就好似hdd seagate 同 wd 一樣...

magician個software真係比人感覺到一個用緊正廠ssd既感覺...

回覆  Advanced Ivan

Sandisk都出名,其實唔算雜牌,不過都係用人地既chips. ***用自己chips ...
evan11 發表於 2014-12-19 11:38

嚴格來講佢係用Sandisk同Toshiba合資嘅廠生產嘅NAND......
都算係自己NAND, 而且新出嘅NAND已經全部打曬SANDISK落去, 唔再用Toshiba logo

回覆 8# Advanced Ivan

巴打你唔講我都唔知係合資,但係我自己覺得都係差***同intel一皮,應該sandisk冇自己研發ssd controller掛....

有錯請插...

回覆  Advanced Ivan

巴打你唔講我都唔知係合資,但係我自己覺得都係差***同intel一皮,應該sandisk冇 ...
evan11 發表於 2014-12-19 11:48

論Flash研發能力, SANDISK其實隨時可以自己出Controller, 不過睇下有無需要姐......
Intel / Samsung係強, 不過其實其他牌子都追得好近