[技術討論] 好熱的 SanDisk Extreme Pro 960GB SSD......

琴日托朋友在美國買咗 1 隻返嚟俾我,夜晚在公司只係上機測試睇吓有無 bad sector 之類的東東,個溫度在 10 分鐘之內由 22 度升上 39 度 Cooler Master N200 機箱有 1 入 1 出風扇,不過唔係吹住個 SSD,SSD 安裝喺個 5.25 drive Bay 下面個 3.5 drive bay 底部(即係半天吊住),之後無熄機打開塊側板摸吓隻 SSD,真係好熱吓

今朝返到公司 idle 嘅情況下 SSD 溫度係 27(打開側板 1 晚無開冷氣)

請問用緊同一款 SSD 嘅師兄們有無發生相同的情況呢?謝謝

Health (7th Jan 2015).png
¿ù»~±½ºË (7th Jan 2015).png
SSD Benchmark.png
Transfer (7th Jan 2015).png
Random (7th Jan 2015).png
®Ä¯à´ú¸Õ (7th Jan 2015).png

其他不清楚...4k沒對齊?
紅字:pciide?

不如裝原裝果個 sandisk dashboard 睇多次?

我嚇左一跳, 咁鬼慢.....你轉返去ahci先, 你宜家用ide mode

室溫已經超過二十度,工作時三十幾度係好正常

唔正常,要加返d 散熱膏加水冷