[購買問題] DELL I7 廠機想換 SSD.

小弟有部 2011 年出既 DELL I7 機(model Optiplex 980), 如果想裝 M6e 256G PCIe 版, 但有無師兄知會唔會行唔到?

定還還是買返普通既 sata 版好? 但本身塊板又只行到 sata 2......

謝謝

小弟有部 2011 年出既 DELL I7 機(model Optiplex 980), 如果想裝 M6e 256G PCIe 版, 但有無師兄知會唔會行 ...
魂浪丸 發表於 2015-1-13 10:27

motherboard太舊, 多數唔support pcie boot, 用sata2就得, 不過有可能唔得(http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=597843)
建議你買張pcie->sata 卡, 或者淨買sata3 既ssd來試下

小弟有部 2011 年出既 DELL I7 機(model Optiplex 980), 如果想裝 M6e 256G PCIe 版, 但有無師兄知會唔會行 ...

唔係抽你水..
隻SSD SATA3行到過5XXMB.SATA2有2百尾,不多過300MB
但你粒U推唔推得盡又係一個問題.
買隻平平地既SSD (1K有找,256gb SATA3),行SATA2,用到壞算數.
再換機時,先直用靚野.
到你換機時,肯定電子野又係另一個世界.
512GB可能到時做到1K左右.

買返一般SATA3已經可以, 兼容性高

明白, THX 咁多位師兄

最基本要求只係想要穩定同耐用, M6s 256GB 好唔好?

THX~~

明白, THX 咁多位師兄

最基本要求只係想要穩定同耐用, M6s 256GB 好唔好?

THX~~ ...
魂浪丸 發表於 2015-1-14 10:51

耐用? sandisk pro 10年保養......
m6s好似好貴, 如果你唔打算upgrade sata 卡就求其adata都得啦(3年保養)   
唔建議你買***8x0系列(pro除外)
睇價錢做人啦

耐用? sandisk pro 10年保養......
m6s好似好貴, 如果你唔打算upgrade sata 卡就求其adata都得啦(3年保 ...
askh22 發表於 2015-1-14 14:17

唔該晒師兄, 過兩日出去睇睇

SSD is still worth to upgrade with SATA II

回復 1 #魂浪丸

我部Lenovo X201i, 比你部Dell 重舊,i5 560M CPU, 換左SSD 簡直可以同而家d 新Notebook (3~4k 果d) 有得fight!
我都係用desktop 換下來的舊OCZ SSD!

真係值得換SSD, 但就唔需要買最新果d 型號,始終部Notebook 只係SATA 2

via HKEPC Reader for Android