[操作疑難] SSD 消失的空間

年幾前的M5S 128gb, 只用來放window同其他程式
本來有大約50gb 空位留低, 慢慢縮到得番30gb,
搵哂個c drive 只係用咗50幾gb, 其中window 佔咗40左右
想問有30幾gb 空位去咗邊? 想清理下都搵唔到D檔案放邊

P.S 已經包括平時隱藏的 temp,data 等

年幾前的M5S 128gb, 只用來放window同其他程式
本來有大約50gb 空位留低, 慢慢縮到得番30gb,
搵哂個c driv ...
josephng18 發表於 2015-1-14 19:23

Pagefile, 休眠file

回覆 2# AC360

唔該哂, 以為有16gb ram夠用佢最多攞幾gb做pagefile, 點知一睇佢攞咗20幾gb

回覆 3# josephng18

ram越多pagefile越大,想慳位可以停用pagefile。

回覆 3# josephng18
windows係你越多ram,預設pagefile會越大。

睇吓windows restore預設用幾多, 你會嚇親兼小9MS

睇吓windows restore預設用幾多, 你會嚇親兼小9MS
唐賓南紀念中學 發表於 2015-1-15 12:34

睇完之後我已經小咗M$

我隻M5S得119GB可用,佢拎咗我近40GB做restore
難怪我呢排都冇乜裝Software 落個C Drive 但可用空間都越嚟越少
Del 咗個啲垃圾之後一天都光哂

pagefile disable 左佢 好唔好 ?

睇完之後我已經小咗M$

我隻M5S得119GB可用,佢拎咗我近40GB做restore
難怪我呢排都冇乜裝Software 落個C  ...
asama 發表於 2015-1-15 07:31 PM

仲要較低到5%, 唔係每幾日就要清一次

唐賓南紀念中學 發表於 2015-1-15 12:34

最慘死機果時SYSTEM RESTORE 又做唔到野