[操作疑難] 舊電腦用ssd, 係唔係會慢啲既呢?

小弟最近買左隻Transcend SSD370 256GB SSD, 但跑分時發覺4K 果部分好慢, 其實係唔係因為部電腦舊既問題呢?

Config:

CPU: AMD955
MB: gigabyte 970A-DS3P
RAM: kingston 1333 8GB
Power: antec ne520C

唔似, sata2 seq 過唔到 300MB/s 的.
好似係因為得sata 2
peterpanhi 發表於 2015-1-23 23:42

安裝SSD Scope看看檢測和有沒有更新吧:

http://www.transcend-info.com/Support/Software-10/

小弟最近買左隻Transcend SSD370 256GB SSD, 但跑分時發覺4K 果部分好慢, 其實係唔係因為部電腦舊既問題呢? ...
pennylauok 發表於 2015-1-23 22:27

bios 開左ahci mode 未?

跑分沒什麼意義,用起來感覺速度快才是王道

我用 AMD945 都無咁慢

安裝SSD Scope看看檢測和有沒有更新吧:
cleverever 發表於 2015-1-24 01:30

已經係最update...同埋Bios 開左ahci mode 喇

已經係最update...同埋Bios 開左ahci mode 喇
pennylauok 發表於 2015-1-24 20:45

AHCI 用AMD drive or windows drive?

回覆 9# 6seven

呢個真係唔清楚WOR...請問可以點樣睇到?