[一般問題] 2.5" SSD mount 3.5" 問題

好想買幾只SSD 用黎代替 HDD, 但係我機箱好少 2.5" 位,
請問邊個牌子 SSD 有 3.5" adapter 送架?

回覆 1# airwave

M6P/SP600,900,920/SX900/Transcend SSD320,370

好想買幾只SSD 用黎代替 HDD, 但係我機箱好少 2.5" 位,
請問邊個牌子 SSD 有 3.5" adapter 送架? ...
airwave 發表於 2015-2-1 17:31

用雙面膠紙或膠帶扣在機箱邊就可以!

用雙面膠紙或膠帶扣在機箱邊就可以!
big_nature 發表於 2015-2-1 22:17

請問你講真定講笑架? 機箱有振動 SSD 係唔係唔會壞架?

我真心想問一個正常2.5" to 3.5" quick mount 要幾錢同埋邊個牌子抵用.
我用 cooler master case, cooler master 有得配嗎?

夾緊 intel 同 kingston 同 crucial ssd 價

thanks.

之前睇過SSP Around $35~$40

我真心想問一個正常2.5" to 3.5" quick mount 要幾 ...
airwave 發表於 2015-2-1 22:40

SSD 唔同 HDD,全部都係 chips 無轉動元件,所以唔怕震
唔怕甩線真係由佢吊係到都得

2.5 > 3.5 架大約 20-40 左右,陽明好似賣 35

SSD 唔同 HDD,全部都係 chips 無轉動元件,所以唔怕震
唔怕甩線真係由佢吊係到都得

2.5 > 3.5 ...
rabbit82047 發表於 2015-2-2 00:05

明白多謝解答, 另一個問題就係如果唔mount 就甘疊埋幾個固定會唔會有過熱問題?
SSD 行緊全速溫度幾多度到?
仲有我知HDD要5W-10W電, 甘SSD大約幾多W到?

同意上面 cHing 所講,唔介意就 搵條索帶 綁住,或者搵塊 雙面膠紙 黐住。

想好睇啲 就買個 2.5 "- 3.5" 轉換支架,最 Cheap下面嗰款。

「逃保」每隻 幾蚊人仔,香港買 就大約 $10 至 $15,可以上「啞苦」拍賣網 搵到,亦可以 去新高登 頂樓 樓梯口 旁邊,亞姐 睇舖嗰間 買到。

我真心想問一個正常2.5" to 3.5" quick mount 要幾 ...
airwave 發表於 2015-2-1 22:40

係講真,我部桌面機的SSD貼左在HD上,
(HD已離電,冇任何作用,現只作SSD的承托位),
HD電源、SATA插線轉插SSD立刻可用

SSD只係電子零件同電路板,
同電腦底板類同,
通風就得。