[操作疑難] PlextorTurbo一問

小弟想幫手提電腦升級
查閱相關資料發現左Plextor出左PlextorTurbo功能
自己都有用m5p,Plextor都算係信心保證
原理簡單來講就係cache放左係RAM到

我想問除左跑分,實際應用點樣?
如果我戰地4放係ramdisk讀取大約20秒
PlextorTurbo係唔係都做到相同效果,定係實際應用都係同一般SSD,25-30秒到?
因為我有玩下其他遊戲MOD,開大地圖素材,ramdisk同SSD個差距就出左來
但係ramdisk最大問題就係容量細,64GB分左48GB,放左隻戰地4,基本就無咩位
而且每次重新開機格式化ramdisk變相降低左開機時間

另外PlextorTurbo再RAID0會否出現雙倍效能

如果PlextorTurbo真係咁堅?
第時主力機想升級買兩隻m6p/m7p 512GB 仲好過OCZ RevoDrive 350?
唔好提intel DC P3600 400GB,價釣差唔多下ocz性能真係比佢好,要上到800GB版本先有用...

M5P冇得用PlextorTurbo

小弟想幫手提電腦升級
查閱相關資料發現左Plextor出左PlextorTurbo功能
自己都有用m5p,Plextor都算係信心保 ...
a39g99 發表於 2015-2-14 16:55

我個人就唔會為plextorturbo/samsung 呢啲cache嚟限死自己將來嘅SSD 選擇
因為cache呢樣嘢,有software可以做到,呢度之前都有提過,你不如自己試下用,睇下效果點先啦
我個人嚟講未用過,但應該同RAM DISK都有幾大分別
呢啲CACHE 嘅我估計你係要LOAD 第二次先會有明顯加速嘅,但就唔使好似RAMDISK咁一機要快好多時間將啲嘢COPY去RAMDISK度..

另外如果想快嘅話點解買M6s..m6s 係中級價錢低級速度,好過佢嘅選擇大把
如果你願意花錢,我諗ocz 呢類PCI-E ssd岩你多啲..

我個人就唔會為plextorturbo/samsung 呢啲cache嚟限死自己將來嘅SSD 選擇
因為cache呢樣嘢,有software可 ...
masseffect 發表於 2015-2-14 17:54

打錯左,本來係打算講m6p,多謝師兄,已修正
因為我呢家係打算幫手提電腦加大容量,所以先要換SSD
上網睇開箱發現m6p可以去到成2000MB/s速度真係嚇親左
因為手提電腦基本就唔同主力機咁樣會去搞下MOD

即係主力機我都係用返ocz revodrive 350比較好?
PlextorTurbo原意其實就係幫SSD提速,點解好似唔多好評,實際應用真係咁差?
即使要LOAD第二次先有提速,我唸Adobe/遊戲都會有大幫助吧?

最後一問,兩隻RAID 0會唔會PlextorTurbo都有雙倍效能呢?
因為我手提電腦打算組RAID 0,如果PlextorTurbo無雙倍效能,咁買隻m6p再加隻2.5寸1T落去算

打錯左,本來係打算講m6p,多謝師兄,已修正
因為我呢家係打算幫手提電腦加大容量,所以先要換SSD
上網睇開箱 ...
a39g99 發表於 2015-2-14 18:07

SATA 想要速度嘅話,而家最好嘅選擇係*** 850 pro
平過m6p但又快過佢,而且係3d nand.

CACHE 應該係有用,但其實SSD 本身已經好快,對好多人嚟講再快分別已經不大
所以對好多人嚟講除左跑分有"驚喜"外未必咁有用
但如果用PHOTOSHOP,或者係想LOAD GAME 快啲,我估都會有用
其實你想知嘅話,你自己試下啲CACHE SOFTWARE囉,都有幾隻,應該有得一個月免費試用

CACHE 左之後RAID 應該唔會再有雙倍效能
OCZ RevoDrive 350 其實都係raid 嚟,你可以比較下佢同其他SATA SSD RAID 嘅分別

SATA 想要速度嘅話,而家最好嘅選擇係*** 850 pro
平過m6p但又快過佢,而且係3d nand.

CACHE 應該係有用 ...
masseffect 發表於 2015-2-14 18:23

我真係味用過SSD cache software,有冇咩推介
因為好多時候都直接上左RAMDISK,但係次次下載電影就要移走D野真係有少少唔方便
所以主力機先需要上PCI-E SSD
師兄意思即係m6p個plextorturbo技術唔係獨家野,其他SSD都可以用相關cache程式達成?
但係三星真係唔多好評當初三星踩過界玩SSD果陣出TLC搞到我以後都唔敢玩三星SSD

我真係味用過SSD cache software,有冇咩推介
因為好多時候都直接上左RAMDISK,但係次次下載電影就要移走D ...
a39g99 發表於 2015-2-14 18:35

當然唔係獨家技術,根本係現有技術嚟,唔好話SSD,HDD都用得..
如果你話係SSD "專用"(其實就係同樣嘅嘢,不過間SSD 廠就SET左自己隻 SSD先用CACHE)
samsung 上一代嘅840 PRO 已經有

samsung 嘅好評其實多過plextor好多...TLC亦都無出過咩大鑊
只係早排840 read performance有問題..
反而m6pro 一出嗰陣出事係成隻死連data 都無埋..
啲人只係不斷係度驚TLC 嘅endurance,但除左商用server之外根本無可能用到咁多write
其實如果你咁堅持唔用TLC..咁你應該連MLC 都唔好用,因為MLC 同TLC 都有相同嘅缺點
應該要用返大制程嘅SLC..個問題係,有無必要呢?

不過...呢度plextor 打手多,同埋好多人反三星
呢度啲人大部份都唔會睇外國詳細review,只係睇台灣啲開箱文,睇個crystalmark就算
根本唔會知啲SSD有乜好有乜唔好..
用緊嗰啲呢度都無見過人出聲話有問題,但無用過嗰啲就係咁話某某牌子唔好,而且永遠都唔會話有咩唔好
***明明無乜出過事,但就畀人吹到好多問題
同樣地之前intel 用sandforce,啲人又係用都未用過就話唔掂

如果你有睇外國forum,啲人多數係推三星,crucial同埋intel。sandisk都唔差
再睇amazon,newegg嗰啲,都係三星crucial嗰啲最多人買..
不過最好都係自己睇多啲review,唔好咁易畀人洗到腦..

至於cahce
我知嘅有supercache 同primocache,兩隻我都無用過
但用得cache 其實多少會增加炒data嘅風險,不過你用嚟放games無乜大問題

另一樣嘢就係你見好多SSD TOOL 都要你disable prefetch,原因係話因為SSD已經夠快
但咁做其實有可能令個performance差左...
但另一方面佢地又加返個cache出嚟當feature,你話幾矛盾

我有用primocache,用過試用期後買左 license。 其實用落,除左跑分,冇乜覺得有效能大增的感覺。
我買係為
1 減少bt 時 write落hdd, 其實cache夠大,整體io時間確實少左
2 ssd cache比hdd作加速

system disk係ssd + 2G ram cache
(m6s 256x2 raid0)

三星唔知保用好唔好,P牌就好......