[開箱] Samsung 850 EVO 1TB 開箱

而家用緊一隻 crucial M4 256 GB做SYSTEM DRIVE,有兩隻crucial MX100 512 GB
另外有隻intel x25 120 GB 已經放左去notebook 用..

不過我啲steam games 多過512 GB..所以一路都想買隻1TB 嘅SSD

一路留意緊啲平drive,可惜出1TB嘅真係唔多選擇
本來係想買extreme pro,無錯雖然佢效能好好,但amazon 特價起上嚟好平
samsung 840 evo 就無考慮,唔算平,而且效能又唔係真係咁好
直到anandtech review 之後,見效能都唔錯,都開始留意850 evo

應該係第二隻用3d NAND 嘅SSD(第一隻係850 pro)
雖然係TLC,但因為用3D NAND 個制程可以大啲,所以endurance都唔會差過普通MLC好多

見到amazon evo 850 特價,連埋運費都唔使400美金,所以就買嚟玩

今次好快到,七號落order,十三號就送到,一星期都唔使

速度算係咁

開turbo,可以用嚟自high,個人覺得實際用途不大
第一次開嗰陣REBOOT 就BSOD,唔知咩事,之後開開關關都無再出過事

850 evo 係唔係岩岩出?有49MB 4K 仲快過隻256GB 850 PRO
peterpanhi 發表於 2015-2-15 20:16

係岩岩出

不過其實呢啲簡單嘅review 係反映唔到SSD 實際性能,事實上850 EVO係無850 pro 同sandisk extreme pro 咁好

MLC 都唔貴幾多, 一般情況唔使諗 TLC.

<SSD>Crucial M550 1TB CT1024M550SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm        HK$ 3500

MLC 都唔貴幾多, 一般情況唔使諗 TLC.

Crucial M550 1TB CT1024M550SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State  ...
Miipp 發表於 2015-2-15 20:43

但850 EVO 快過m550好多下
endurance都唔差過m550,因為850 EVO係3D NAND...40nm TLC
而m550 係20nm mlc,再加上根本無可能寫到咁多...
我隻crucial mx100,用左半年只係寫左1.5TB
如果要寫150TB 要50年...就算MLC ENDURANCE 係多一倍
我就唔會為左可以用多50年,而放棄performance喇

除左"唔鍾意TLC"呢個感覺之後,M550 貴啲又慢啲,我真係睇唔到咩理由買m550

而且其他NAND 廠都開始出3D NAND,TLC好快會變成中低階嘅主流,就好似當年由SLC 轉MLC 一樣

始終對 3* tlc 感覺唔太好, 宜家都係留意緊 crucial 新既 mx200 & bx100
不過都認同 1t tlc 既 endurance 應付一般應用沒大問題

850 evo list price 都係 499, 400 只係八折
等半價先

但850 EVO 快過m550好多下
endurance都唔差過m550,因為850 EVO係3D NAND...40nm TLC
而m550 係20nm mlc, ...
masseffect 發表於 2015-2-15 20:57

只能說百貨應百客

都要有人 "欣賞" TLC, 三叔先可以高價咁出第二代.

只能說百貨應百客

都要有人 "欣賞" TLC, 三叔先可以高價咁出第二代.
Miipp 發表於 2015-2-15 22:56

老老實實你睇過review未?有研究過m550、其他ssd同埋850 evo ?
定係只係吹水?
如果你有睇過外國forum,電腦網,你知唔知佢地點講?

BTW 你話三叔TLC 唔好又有乜根據?
就係根據一班未用過嘅人一味話唔好所以你又話唔好?

始終對 3* tlc 感覺唔太好, 宜家都係留意緊 crucial 新既 mx200 & bx100
不過都認同 1t tlc 既 endurance  ...
rabbit82047 發表於 2015-2-15 21:46

老老實實..三星TLC 咁多人用,但出事嘅人少...
我個人覺得只係台灣同香港打手多..係咁唱衰先會好多人覺得三星TLC 差..

MX200不考慮,太貴,咁嘅價錢extreme pro 都買到
反而bx100 OK ,可以留意下