[操作疑難] 新買M550,慢一半?麻煩各位幫幫手

琴日新買,裝左落部ASUS A55VM (i5-3210M 2.5GHz, 8gb RAM)
岩岩裝完Windows7
但TEST發現咁慢,用埋SSD FRESH 2015做晒所有優化再TEST都係咁上下
會係邊度問題? 唔該CHING!

插錯sata2吧,正常應全是sata600:

你同我一模一樣都係m550, 新買, 做哂所有update, 原來插錯左落SATA2
結論 : ASUS A55VM只支援SATA2(300 MB/s)
要塊MB行到SATA3先行到300UP既write/read

系時候買pci to sata啦

原來係咁,唔該大家。
我係換走左個cd rom轉做ssd
岩岩google原來個cdrom位係SATA2, HDD位係SATA3,唔知可唔可以對換個位呢。
PCI to SATA notebook都有?

suna 發表於 2015-2-15 23:29

pci咪仲慢

原來係咁,唔該大家。
我係換走左個cd rom轉做ssd
岩岩google原來個cdrom位係SATA2, HDD位係SATA3,唔知可 ...
。藍〞 發表於 2015-2-15 23:48

可以但隻hdd係9.5mm你個cdrom個hdd架夠吾夠位?

可以但隻hdd係9.5mm你個cdrom個hdd架夠吾夠位?
美奈子廚 發表於 2015-2-16 00:20

依加放ssd果隻caddy好似係9.5mm
過兩日拆黎睇望下先。換位唔洗重裝嫁可?
Thanks ching

同埋未升MU02

suna 發表於 2015-2-15 23:29

冇隻岩洗 一係就貴到爆