[操作疑難] 有辦法將系統原封不動由舊ssd移去新ssd?

手痕想買m550,而家用緊ocz read3百,write1百,換左感覺應該好唔同吧?
但再裝過晒所有野就好大工程
有冇懶人方法請教呀?

hdclone pro

Ghost 11.5 Disk to Disk

thanks all
係咪好簡單就copy到?
我好懶

昨天買了隻Trancend 370 256G, 用佢官方個 SSD Scope clone 等好耐都無反應, freeze 死
後尾上網見人介紹用EaseUS Todo Backup Free,
易用不復雜, 十幾分鐘就將隻有80幾G data 既intel 330 120G SSD clone過新SSD
仲要有backup 功能, 最緊要係免費~~

昨天買了隻Trancend 370 256G, 用佢官方個 SSD Scope clone 等好耐都無反應, freeze 死
後尾上網見人介紹用 ...
MAX100 發表於 2015-2-18 19:17

好有用, 謝謝
用Ghost都唔得呢個掂!
OCZ原來用左SATA2

OCZ改SATA3

Crucial format後

clone左OS, win 7 run出來
c after.jpg

但windows評分由原本OCZ 7.9趺到5.9, 點解呢?

有easeus的教學不?是否做完CLONE之後直接入BIOS改boot機drive便行?之後是否需要改回各drive的代號?

有easeus的教學不?是否做完CLONE之後直接入BIOS改boot機drive便行?之後是否需要改回各drive的代號? ...
Squall-Lucifer 發表於 2015-2-20 09:57

用MAX100介紹果個, 按clone, 再用新HDD開機. 同以前"完全"冇分別, 連分割都一模一樣, 我舊既120GB, 新既128GB, 用小左幾GB XD

我仲用緊 GHOST...

有easeus的教學不?是否做完CLONE之後直接入BIOS改boot機drive便行?之後是否需要改回各drive的代號? ...
Squall-Lucifer 發表於 2015-2-20 09:57

google "easeus todo backup 教學",
台灣好多