[一般問題] 請問本身用 M5P 128GB 轉 intel 730

請問本身用  M5P 128GB 如轉 intel 730 240GB

是不是比我本身用  M5P 128GB 不計容量 ,計效能上慢了??

M5P 128GB  read 540MB  -  Write 330MB

intel 730 240GB  read 550MB  -  Write 270MB

是否要轉 intel 730 480GB   read 550MB  -  Write 470MB   ,才比  M5P 128GB 快

thank

跑分可能有分別,實際用應該唔會有大分別。。。

其實由SSD轉另一款SSD使用上你唔會感覺得再快D
(除非係接口由SATA2->SATA3/SATA->PCIE)
何況M5P本身定位都算係高階產品,如果只係容量唔夠(DESKTOP計)另外加隻SSD行RAID/HDD會唔會抵過入隻730?

NOTEBOOK就無計啦,唔夠容量係要換

Ssd最緊要穩定。

Intel 730 series write 256g 版本比512g 慢
所以730系買512g 效能高D

除m6p/m6s/m5p 外,有好多款選
Samsung850 pro, m550, mx100, SanDisk etc

請問本身用  M5P 128GB 如轉 intel 730 240GB

是不是比我本身用  M5P 128GB 不計容量 ,計效能上慢了??

M ...
tego 發表於 2015-2-19 14:39

之前我亦有你一樣嘅諗法,係咪應該升級SSD ? 但升級之後感覺真係分別不大,設備如下:

Desktop (SATA-3 / 600MB) : Intel SSD 320 80GB->Crucial M4 128GB->Seagate 600 SSD 120GB (原本打算升級Crucial M550 256GB, 最終取消)

Notebook (SATA-2 / 300MB) : Intel SSD 520 120GB->Intel SSD 730 480GB (升級之後感覺快咗少少,Benchmark只係快得少少,感覺唔到)

Ssd最緊要穩定。
big_nature 發表於 2015-2-20 18:27

同意 !!! 系統穩定最重要,因為SATA SSD升級後只會 "快得少少",一般使用者都唔會感覺到。早兩年前就係因為手痕買隻Crucial M4 128GB升級,之後系統從此未穩定過,Crucial久不久出新firmware,但次次update之後都俾佢玩死,有次update後Windows使用中SSD freeze,又有次update後Windows使用中出現藍畫面
所以買到隻穩定的SSD先至係最重要!

我親身經驗話俾我知,升級後真係感覺唔到。

回覆 7# kcyipgar

3年前,NB用煙條X-25M 120G,
依家改用M550 256G
感覺係快小小!

老虎的桌面一直用HD,
近日亞媽信M550 256G好平下!
再入左隻畀桌面機用!
換左之後十分爽!
20秒內入到桌面,
同之前相比,真係冇得番轉頭!

BTW,
X-25M用左3年都係好穩定,
未試過有事。
M550 FW由MU01 UP to MU02,
so far so good la!

換 ssd 感覺唔會有分別。

覺得新的快左一般都係因為重新 clean install windows.

回覆  kcyipgar

3年前,NB用煙條X-25M 120G,
依家改用M550 256G
感覺係快小小!

老虎的桌面一直用HD,
...
big_nature 發表於 2015-2-20 21:17

亞媽信M550 256G

有無LINK?????