[產品資訊] 其實宜家 SLC 成本貴過 MLC 幾多倍?

如題

好想佢出返 D 32/64GB SLC 黎砌下動物機
Elatha 發表於 2015-2-21 04:45

意義不大
32/64GB 咁細,你一日要dl 幾多嘢?
如果一日只係寫滿一次(64GB),咁256GB 嘅MLC 都可以用到20年
如果你一日dl 超過100GB..32/64GB 咁細咪要成日swap?
即使一日DL 100GB...256GB 嘅MLC都可以用到10年以上..

意義不大
32/64GB 咁細,你一日要dl 幾多嘢?
如果一日只係寫滿一次(64GB),咁256GB 嘅MLC 都可以用到20年 ...
masseffect 發表於 2015-2-21 17:23

要大量 DL 既 256GB 都唔會夠放
擺隻 2.5" HDD 呢 D 咁簡單既野唔洗我教

要大量 DL 既 256GB 都唔會夠放
擺隻 2.5" HDD 呢 D 咁簡單既野唔洗我教
Elatha 發表於 2015-2-21 17:27

咁你要隻slc 嘅ssd嚟做乜

masseffect 發表於 2015-2-21 17:29

點解用 2.5" HDD 下載會代表隻 SSD 冇用呢 ,你係點樣得出呢個結論

masseffect 發表於 2015-2-21 17:29

我明你講咩啦
唔關事架

只不過係 64G同 128G 既 MLC 只係差幾十蚊 ,細容量好唔抵買
我寧願買隻32G/64G SLC 者嘛 (假如有)

我明你講咩啦
唔關事架

只不過係 64G同 128G 既 MLC 只係差幾十蚊 ,細容量好唔抵買
我寧願買隻32G/64G  ...
Elatha 發表於 2015-2-21 17:56

32GB ???
USB Flash就有

我明你講咩啦
唔關事架

我寧願買隻32G/64G  ...
Elatha 發表於 2015-2-21 17:56

其實你諗左你自己要隻SSD 嚟做乜先啦
你連自己用嚟做乜都唔知,又唔知SLC 同MLC 有乜優點缺點,咁你點揀呢?

SLC SSD 就係貴一截,consumer嚟講又少人用,產量少成本又貴啲
你買隻64 SLC 嘅錢基本上夠你買256 MLC 有凸
除非你用到SLC 嘅速度同埋endurance,否則你點解要用隻得4分1容量嘅SLC?

其實你諗左你自己要隻SSD 嚟做乜先啦
你連自己用嚟做乜都唔知,又唔知SLC 同MLC 有乜優點缺點,咁你點揀 ...
masseffect 發表於 2015-2-21 20:00

斷電保存同資料可靠性本身就唔同
與其買用唔到既容量 ,點解唔選擇更加可靠既產品?

SSD 岩岩出果時就係 32GB (如果冇記錯好似 16GB 都有)
最低容量一路都上升緊