[操作疑難] [加新問題-raid mode support trim嗎?] ide轉ahci問題

新買了ssd
原有的一隻hdd是SATA[IDE mode]的,仲有另外一隻真係用PATA的

如果我在BIOS SET AHCI,再喺新ssd裝win7,裝好之後先至再插返舊hdd,咁樣舊hdd會唔會有問題?

新問題:
咁如果我想set 1隻ssd行 achi, 另外2隻hdd組raid 1 ,請問有冇得咁樣做的?
如果唔得,可否set 做raid mode?[我的bios好似冇得set指定邊個port行咩mode]
raid mode下的ssd有冇問題? 是否不support trim?
P.S. 用緊Asus P5Q 底板 (P45 chipset)

thx~!

IDE硬碟好有可能用另一個controller.
不過如果你不會再用它boot機, 可以一試.

IDE硬碟好有可能用另一個controller.
不過如果你不會再用它boot機, 可以一試.
ronald 發表於 2015-2-22 22:12

咁對SATA的HDD有冇問題?
thx~!

咁對SATA的HDD有冇問題?
thx~!
sfij 發表於 2015-2-22 22:14

SATA HDD不boot機都得.

我而家用緊部電腦當年砌個陣同你情況一樣,都係同你建議一樣咁做,無問題。

不過我塊板無IDE,所以呢一part唔肯定。以我所知,就算底板set左行AHCI,應該對IDE device無影響(照舊行IDE)。

回覆 5# gimmig

無問題

thx 樓上咁多位ching~!

新問題:
咁如果我想set 1隻ssd行 achi, 另外2隻hdd組raid 1 ,請問有冇得咁樣做的?
如果唔得,可否set 做raid mode?[我的bios好似冇得set指定邊個port行咩mode]
raid mode下的ssd有冇問題? 是否不support trim?
P.S. 用緊Asus P5Q 底板 (P45 chipset)

thx!

http://www.intel.com/support/chi ... 2304.htm?wapkw=trim

http://www.asus.com/hk/Motherboards/P5Q/specifications/

asus p5q 係 ICH10R chipset
咁啫係可以raid mode+開trim[當upgrade咗去Intel RST之後),只要ssd不是raid volume 裏就得?
係咪咁理解?
thx~!

睇睇吓好似要底板intel raid option rom 都要support先得....
究竟點先可以confirm asus P5Q [P45 chipset, ICH10R] 係可以喺raid mode開trim...?