[購買問題] Lenovo Y480 HDD to SSD 新手一問

部機用左2年幾, 不過明明有成8G RAM, i7 CPU 但係次次開機都好慢同有時用用下會好LAG, 睇返個BENCHMARK, HDD係致命原因

有見及此, 想換隻SSD,  不過問題就黎啦...

1. Y480 個HDD係7mm 定9mm? 同埋係咪2.5吋? sata 3? (新手怕買錯)
2. 想換隻250G 暫時睇中M550, SSD340 應該買邊隻好?
3. 想將隻HDD CLONE落隻SSD到, 用EASEUS 做到? 定係用SSD 跟機的SOFTWARE?
4. 想將隻HDD 變PORTABLE, 係咪同個店員講要個2.5吋硬碟盒, 個盒就有得用USB 過DATA?

感謝各位!

1. SSD本身係7mm 但有送提升到9mm 架 所以你買7mm 果D就OK
2. M550 controller 好 速度快又穩定
3. EASEUS都得 M550 唔知有無送 ADATA SP920 SS 就有true image 送
價錢差唔多 而且 controller都唔錯
4.可以買果D2.5吋硬碟盒 百幾蚊個  有分USB 3.0 同2.0 你部Y480有3.0就買3.0啦

留意一下,你Y480 唔係本身有個 MSATA SSD 32GB
你換左佢咪唔使 換HDD
而且你CLONE 都要CLONE 個SSD  唔係CLONE 個HDD
因為個OS裝左係SSD 度

HDD 同MSATA SSD 位置

部機用左2年幾, 不過明明有成8G RAM, i7 CPU 但係次次開機都好慢同有時用用下會好LAG, 睇返個BENCHMARK, HD ...
aesops0124 發表於 2015-2-28 12:31

我部Y480用緊Samsung 840 EVO mSATA, 留翻2.5" HDD keep data.  So far 都冇問題.  Samsung有免費disk clone tools.

1. SSD本身係7mm 但有送提升到9mm 架 所以你買7mm 果D就OK
2. M550 controller 好 速度快又穩定
3. EASEUS ...
lockon 發表於 2015-2-28 13:13

但係mSATA 會唔會比普通SSD 慢/效能冇咁好?
同埋用mSATA使唔使重裝OS? 事關我唔想重裝咁煩 THANKS!

但係mSATA 會唔會比普通SSD 慢/效能冇咁好?
同埋用mSATA使唔使重裝OS? 事關我唔想重裝咁煩 THANKS! ...
aesops0124 發表於 2015-2-28 14:05

用MSATA 慢過SATA3 少少 但用落無咩分別
你用唔用mSATA 都要用msata SSD果個CLONE
我建議你買ADATA SP920ss Clone 個32GB SSD 入面個windows
去新SSD

CLONE 完 記得FORMAT隻MSATA SSD
唔係有兩個WINDOWS
一係你蚊埋出黎

如果買Crucial M550 256GB mSATA Internal SSD CT256M550SSD3
呢隻ok?

同埋msata clone 到hdd 個os嗎?

如果買Crucial M550 256GB mSATA Internal SSD CT256M550SSD3
呢隻ok?

同埋msata clone 到hdd 個os嗎? ...
aesops0124 發表於 2015-3-1 00:14

crucial M550.jpg

終於買左Crucial M550 256GB mSATA Internal SSD CT256M550SSD3, 速度正常嗎?