[開箱] Transcend SSD370 256GB開箱

本身套機裝OS的舊500GB Hard disk 開始神神地,上次開機直情入唔到Windows用Window CD修復後發現原來有System file死在bad sector上,一Scan harddisk之下嚇一跳,發現隻Harddisk居然有唔少Bad sector。
本來已經想試一下SSD可以有幾快,而家終於等到機會,上星期日就係出去腦場掃下睇下1000蚊Budget內可以買到如何水平既SSD。

最後比我睇中左呢隻Transcend SSD370,賣7百頭有256GB算唔錯。

隻Transcend SSD370行SATA 6Gb/s,有3年保養同免費送修服務,不過始終SSD都係有寫入壽命,經過BAD SECTOR一役後我都會定期做BACKUP。

拆開包裝盒後一目了賒,除了SSD Drive本身之外,就係包一個3.5吋轉架,螺絲及說明書。攪左一輪上機之後,真係急不及待想試下SSD可以去到幾快。

重裝WINDOW速度都幾快,用落覺得比Hard disk真係快好多,部機好似又upgrade了一樣,之前部機一直覺得唔順,真係成部機比隻Hard disk嚴重拖慢。因此急不及待趁未裝其他software之前,跑返幾轉測試來睇睇:

跑一轉Crystaldisk,隻SSD行到 Read 514Mb/s, Write 309Mb/s,跑4k都有Read 26Mb/s, Write 61Mb/s速度,雖然唔知而家最Top的SSD可以去到幾快,但對我來講感覺真係好爽

再跑多轉ATTO,Read最快有533Mb/s, Write有310Mb/s。比起我以前睇EPC測評的SSD,現在的技術真係進步了好多。而家價錢仲大眾化了好多,記得初時睇,一隻60GB SSD幾年前要賣成千銀,而且仲有lagging問題。現今SSD技術進步左咁多,價錢又催向合理化。相信過多幾年千元內做到1TB SSD不是夢。

恭喜買到好野,我買1190架

我買隻1T拎黎放資料同解壓

thank for sharing ....

thanks for share

m.2 你用邊隻?唔該!

thanks!