[購買問題] 用落 128Gb 850 Pro 同 850 Evo 會有分別嗎?

小弟在用 Plextor M3 64Gb, 最近覺得開始有問題! 想換過隻 SSD。

CPU  Xeon E3-1230V2
Asus P8Z77-V Pro
4 G Ram

唔打機, 聽 CAS, 少少睇戲! 850 Pro 和 Evo 會有分別嗎?

抑或脆脆地去珍寶買一隻 Plextor 64Gb bulk pack 版 (360M Read, 178M Write),我都會感覺唔到分別?

PS: 我現在 64G SSD 都喺大概最多用 38G 左右! 因為唔想浪費, 謝謝指教!

無分別

Plextor 64Gb bulk pack  幾$$?

無分別
lio 發表於 2015-4-10 19:59

請問您喺講 Pro 同 Evo 冇分別, 抑或 Plextor 64G 同 850 ProEvo 喺我個用途嚟講都喺冇分別? 謝謝您!

64Gb

請問您喺講 Pro 同 Evo 冇分別, 抑或 Plextor 64G 同 850 ProEvo 喺我個用途嚟講都喺冇分別? 謝謝您 ...
Midas 發表於 2015-4-10 20:25

兩樣都係無分別

小弟在用 Plextor M3 64Gb, 最近覺得開始有問題! 想換過隻 SSD。

CPU  Xeon E3-1230V2
Asus P8Z77-V Pr ...
Midas 發表於 2015-4-10 19:56

EVO係TLC, 絕對唔會考慮

請問您喺講 Pro 同 Evo 冇分別, 抑或 Plextor 64G 同 850 ProEvo 喺我個用途嚟講都喺冇分別? 謝謝您 ...
Midas 發表於 2015-4-10 20:25

以你嘅用途..無乜分別
其實對大部份人嚟講,啲SSD 嘅速度都係無乜分別
只係跑分先會有唔同

EVO係TLC, 絕對唔會考慮
AC360 發表於 2015-4-10 22:06

PRO 係MLC...絕對唔考慮,只考慮SLC

以你嘅用途..無乜分別
其實對大部份人嚟講,啲SSD 嘅速度都係無乜分別
只係跑分先會有唔同 ...
masseffect 發表於 2015-4-11 19:38

分別確實喺唔大! 冇 HDD 換 SSD 嘅分別咁震撼! 不過都覺得各方面都爽咗! 開機, 開文件, copy & paste 都感覺到少許分別! 爽咗少少已經好滿足了!

as-ssd-bench Samsung SSD 850  11.4.2015 17-53-10.png