[技術討論] 其實 Pcie 會唔會成為SSD主流技術呢 ??

擺位唔夠  M.2 方便
SATA 可以行 RAID
PCIE 都唔知有冇得 RAID 添

極限效能可能 OK ,但要量產就難 D
不能量產即係不會變平 ,不會變平即係唔會變主流

不能 ...
Elatha 發表於 2015-4-18 12:45

PCI-E 有冇得 crossfire 或 SLI?
唔知有冇人部機真係插滿哂 PCI-E SSD 㗎呢?

另外以我所知好耐之前有啲已經係 onboard RAID 咗

PCI-E 有冇得 crossfire 或 SLI?
唔知有冇人部機真係插滿哂 PCI-E SSD 㗎呢?

另外以我所知好耐之前 ...
CMZ 發表於 2015-4-18 18:50

RAID 左可以再 RAID..

不能 ...
Elatha 發表於 2015-4-18 12:45

M.2係接口,裡面再分個介面行PCle或SATA。

速度快過 SATA Express 同 M.2 ..... 但好似話會分薄咗個頻寛, 但唔知係咪個 display card 既頻寬呢  ...
LuckyMan 發表於 2015-4-16 21:52

價錢問題,pci-e唔係新技術
普唔普及睇價錢
pci-e係可以行RAID
但係一張已經少人買
買兩張好似intel 750 ,4000MB/s
變相開始SSD等顯卡同CPU回應

速度快過 SATA Express 同 M.2 ..... 但好似話會分薄咗個頻寛, 但唔知係咪個 display card 既頻寬呢  ...
LuckyMan 發表於 2015-4-16 21:52

PCI-e會越來越多但唔會成為主流, SATA始終比佢方便易用

行 SFF-8639 應該比較flexible

或者咁

平得過SATA 咪會

回覆 8# sodimpuis
一條8639 cable要嘅錢?