[保養相關] 手提電腦SSD m6p出現C7, 夠期要換?

買左都唔夠半年
手提電腦一直放係屋企人間房,唔會移動,放死一個位
所以應該就唔會係咩SATA線鬆動問題
今日屋企人連去Server睇電影
突然就藍mon
因為第一次hang機,所以好緊張
叫我檢查,我就用HDTunePro檢查

我已經備份左資料,我應該送去保修?
定係直接買隻新好?
我冇做過咩升級fareware動作,部野一直都係屋企人文書上網,唔會亂裝程式
因為我第一次有SSD出事,所以都好奇想知咩事?
有冇師兄可以解釋下
藍mon我只係係以前用硬碟既時候出現過,自從換左SSD之後,基本味試過睇片突然就藍mon
c7一般都係話SATA線問題,但係部野係手提電腦,肯定就插緊左,用左幾個月都無出過問題

買左都唔夠半年
手提電腦一直放係屋企人間房,唔會移動,放死一個位
所以應該就唔會係咩SATA線鬆動問題
今日 ...
a39g99 發表於 2015-4-23 21:43

記住現時既數字, 睇下個數係咪每日都增加

拆隻SSD出黎兩邊都抹下再重插, 睇下個數仲有冇升高

記住現時既數字, 睇下個數係咪每日都增加

拆隻SSD出黎兩邊都抹下再重插, 睇下個數仲有冇升高 ...
AC360 發表於 2015-4-23 21:59

今日再開機由4645升到4651
拎去保修?

回覆 2# AC360
我換左第二個sata port位置同換左條sata線
數字都係會升 4662>4666

我再測左下速,發現隻ssd得返260MB/s讀取同210MB/s寫入
普通操作上無分別,但係一用CrystalDiskMark測就知失速得好嚴重
個問題到底出係SSD身上定係我手提電腦呢
我已經換左個port位,仲換左第條sata線
情況都係一樣,每次重開機,就加+2數值上去
有時仲會卡死左係開機畫面到,要強制關機再開返先入到個系統

回覆  AC360
我換左第二個sata port位置同換左條sata線
數字都係會升 4662>4666

我再測左下速,發現隻ssd ...
a39g99 發表於 2015-4-24 17:46

測速得260MB/s, 好明顯係工作係SATA2而唔係SATA3, 可以用Crystal Disk Info去睇, 會顯示到現在係行緊SATA2定係SATA3

你話換左port同SATA線, 但Notebook唔應該有SATA線, 你可以試下搵部Desktop機去試, 用條靚d既SATA線, 睇下開機會唔會搵唔到SSD停左係度, 同埋個C7數會唔會繼續上升

如果係機或者係線問題, 攞去維修都未必有得換

測速得260MB/s, 好明顯係工作係SATA2而唔係SATA3, 可以用Crystal Disk Info去睇, 會顯示到現在係行緊SATA2 ...
AC360 發表於 2015-4-24 21:20

Crystal Disk Info介面的確係顯示SATA/600

我唔知手提電腦叫咩,佢有個線金手指插落底板到,超短既SATA頭,條線好實
而且我都已經換左條跟機後備線,同換左第二個port位插
但係數值都係重開機就會+2咁樣上

Crystal Disk Info介面的確係顯示SATA/600

我唔知手提電腦叫咩,佢有個線金手指插落底板到,超短既SATA頭, ...
a39g99 發表於 2015-4-24 21:53

貼 Crystal Disk Info 張圖上黎, 要全張

回覆 7# AC360

未過保拿回去檢查,這個牌子最近都是避一避為妙

貼 Crystal Disk Info 張圖上黎, 要全張
AC360 發表於 2015-4-24 22:09

Crystal Disk Info睇唔到詳細數值有冇升
但係HDTunePro就一直升....

Crystal Disk Info睇唔到詳細數值有冇升
但係HDTunePro就一直升....
a39g99 發表於 2015-4-24 22:23

Crystal Disk Info 要全張就係想睇埋個軟件版本, 不過你最終都係冇capture全張, 又係漏左個軟件版本

Crystal Disk Info係要新版先睇到目前係行緊SATA2定SATA3的, 你睇唔到係因為軟件版本太舊

下載最新版 Crystal Disk Info 再Capture一次, capture時最好係全張貼上黎, 包括各項SMART值, 你張圖B1以前的數值全部睇唔到