[保養相關] M6p愈換愈死!畫面定格![更新:第三隻無事!? ]

今日去換左隻全新番來
去到講兩講,個哥哥仔就換左隻全新比我
服務態度很好
咁就高高興興返去裝機
惡夢就開始,安裝windows跑左九個字
當最後一步突然黑屏,咩反應都無
重開機,迫我又裝多次機
咁又等多九個字,終於裝好機,入到系統
見到最傳統既windows主題,藍色背景,圖片都無
定格左,重開機再入每次load定都定格
咁我把鬼火,去食飯,同時再重裝
食完飯返來,入到桌面,裝完驅動程式
重開機,一登入就成堆exe錯誤
咁拿拿林開HDTunePro檢查
C0紅色,C7黃色

師兄們點算好

換完放, 買煙條730 / 叔叔叔 850 Pro / 腥跌 extreme pro

今日去換左隻全新番來
服務態度很好
咁就高高興興返去裝機
...
a39g99 發表於 2015-5-8 23:16

連續兩隻新SSD都出現C7錯誤, 咁就要好好地檢查下部電腦有咩野問題

要排除原因, 先搵第二部機黎試

換完放, 買煙條730 / 叔叔叔 850 Pro / 腥跌 extreme pro
ClawHammer 發表於 2015-5-8 23:22

我最後以為自己入到系統好好彩,咁裝完驅動重開
好似中左毒咁,樣樣都損壞,開我的電腦都要開幾次先得,成日錯誤
係咁彈各種exe error,唔講以為原裝windows碟都比人寫左木馬
畫面成日定格,好似用緊硬碟,smart見曬紅就死個時咁樣
上代都用得好好,今代用到我把鬼火!

你隻WINDOW 係正版?

今日去換左隻全新番來
服務態度很好
咁就高高興興返去裝機
...
a39g99 發表於 2015-5-8 23:16

從新裝windows?

用外置DVD-rom?

用USB記憶?

從新裝windows?

用外置DVD-rom?

用USB記憶?
6seven 發表於 2015-5-8 23:53

notenook內置隻藍光機
windows都係跟機送既裝機碟
裝機用傳統光碟型式
c7數據已經升到3萬幾,使用次數26次

平平地買隻MX200 都有問題 , 証明你部腦有問題 ,唔係SSD問題 ..........
racing 發表於 2015-5-8 23:44

plextor m6p關Crucial mx200咩事

回覆 8# a39g99

好似反而係你部機既問題,有冇用crystaldiskinfo 再check下?

試下換第2條sata線