[操作疑難] 隻SSD無啦啦有162GB變左unaccessible space...

小弟而家用緊隻sandisk extreme pro 480GB做系統碟裝win7,
但最近突然發現個usage唔知點解有百幾GB係搵唔到用左係邊
pagefile都已經冇用, 所有hidden files都un-hide左

用software scan完之後話有162gb unaccessible space,
想請問有冇辦法拎release番出黎

去Computer>Management>Storage睇下係唔係有unallocated space

回覆 2# leave

呢個?

小弟而家用緊隻sandisk extreme pro 480GB做系統碟裝win7,
但最近突然發現個usage唔知點解有百幾GB係搵唔到 ...
alexyyc 發表於 2015-5-9 17:14

System restore?

回覆  leave

呢個?
alexyyc 發表於 2015-5-9 23:29

望落去無unallocated space,咁應該係其他問題,留待其他師兄解答

留名先,之前試過用defraggler幫hdd執位出現過同樣問題,每run一次唔見幾十gb。唔知同你呢單關唔關事。

轉左行ssd後我完全無再用defraggler

回覆 1# alexyyc

C Hing , 請看一看系統保護內的,保護設定,系統磁碟(Normal Drive C),是否開啟了保護,若開啟了,請看一看設定內,目前使用率?
希望幫到忙!

回覆 7# TimmyL

搵到了, 原來個最大使用率set左50%, 上限可以食223GB
刪除哂還原點之後嘔番哂d位出黎, thanks a lot

回覆 6# schpeltor

剛剛跟住TimmyL師兄去左系統保護之後就搵番哂d位出黎了,
之前用hdd裝既野太多都冇留意會唔會比其他野食左
不過都多謝師兄既留言, 我自己冇用過defraggler或者其他執位軟件, 希望係有關可以幫到你

VSS功能吃掉,1樓ching檢查還原點現在佔用多少空間