[技術討論] 覺唔覺得clone HD 去 SSD,同直接install 去SSD比......

就算之後做4K alignment ,都係直接install 會快d,有無師兄有同感?

就算之後做4K alignment ,都係直接install 會快d,有無師兄有同感?
rebmup 發表於 2015-5-14 10:58

乜OS clear install完都係最快最順。

用得clone 就更係連program過機。

我意思係Clone  同  重新 install OS+program 比較!

直接install去SSD點會唔快...

clean install ..成個os 新新淨淨..點會唔快..

回覆 3# rebmup

要睇win?,如果係win7,大量嘅更新(佢又唔整sp2)及唔少嘅軟件都好需時,
雖然如此, 我都係贊成重新安裝.

.

回覆  rebmup

要睇win?,如果係win7,大量嘅更新(佢又唔整sp2)及唔少嘅軟件都好需時,
雖然如此, 我都係贊成 ...
skw 發表於 2015-5-15 03:17

win7個update 真係火都黎.. update 19幾萬次.. 幾快既機都好至少搞3 4 粒鐘..

但我用來Clone 既 HD,都是新install OS + 新 install programs !

回覆 7# siuba

真係唔明點解要咁耐,裝Win7或Win7 SP1或Win7 sp2(假如有的話)最多
都係十几分鐘,但更新就要搞几個鐘,係HKEPC睇到有人嘅NB更新用咗几
拾(冇错,係几拾)個鐘.真係出去旅遊番嚟都未搞掂.

.

回覆  siuba

真係唔明點解要咁耐,裝Win7或Win7 SP1或Win7 sp2(假如有的話)最多
都係十几分鐘,但更新就要 ...
skw 發表於 2015-5-15 08:02

對比起MAC機,WINDOWS架構真係好廢.