[購買問題] ssd 選擇的問題

淘了張9261-8i

想買個ssd用來做cache用,budget大約$800

1. Crucial mx200 256GB (MLC好似穩健些, 但睇分數唔夠2,3快)
2. Samsung 850 evo 256GB (TLC 都是有些令人擔心,而且一向少用SAMSUNG野 雖有 五年保,唔知代理好唔好?)
3. Sandisk ultra II 256GB (都是TLC, 同佢的八字點都好過SAMSUNG, 但不知保幾耐)
4. 舊的plextor m5 pro 256GB,之後用新買的SSD做系統盤

M550的256GB好似冇貨了。如果唔是都可以考慮,

另外http://ssd.userbenchmark.com/
裡面的TEST是否會接近真實環境的分數。

做CACHE的SSD都唔知點定要求好,要 4K快、RANDOM要快,SEQ的RW要快, 那IOPS的分數都要快? 樣樣都要快? 850 PRO !? (但OVER BUDGET)

Intel 730

Intel 730
wilson030 發表於 2015-6-3 23:03

我都有睇過,但SEQ WRITE好似慢過人,而且又貴過人喎

pure_water 發表於 2015-6-3 23:05 [img]
[/img]

係咩
https://www.google.com.hk/search ... ve%252F%3B503%3B501
穩定麻

穩定壓到一砌
而且成日有大量 SEQ WRITE  咩?

pure_water 發表於 2015-6-3 23:05

SAMSUNG 850 PRO 256GB 快樂使用中

SAMSUNG 850 PRO 256GB 快樂使用中
6666 發表於 2015-6-3 23:26

用咗幾耐? Total read /write 幾多TB?

用咗幾耐? Total read /write 幾多TB?
pure_water 發表於 2015-6-3 23:44

用左 1319 小時
寫入 1612 GB
圖片 1.gif
圖片 2.gif

pure_water 發表於 2015-6-3 23:05

好野一定係貴過人

淘了張9261-8i

想買個ssd用來做cache用,budget大約$800

1. Crucial mx200 256GB (MLC好似穩健些, 但睇分 ...
pure_water 發表於 2015-6-3 23:02

TLC用黎做Cache,即係搵自己黎玩,而且唔係每款SSD都適合用黎做Cache