[操作疑難] 2.5吋型 SSD溫度幾多度以下最穩陣?

最近換左隻450D機箱,將SSD收埋係底板後面果個SLOT度,之後用diskinfo check到ssd成45度...我之前果個機箱隻SSD都係先得35度左右.....

長期係40幾度呢個溫度下,會唔會影響SSD壽命?

最近換左隻450D機箱,將SSD收埋係底板後面果個SLOT度,之後用diskinfo check到ssd成45度...我之前果個機箱隻S ...
kai魂” 發表於 2015-6-18 20:41

家用SSD可以係70度下工作, 你話40幾度算唔算熱?

SSD怕凍不怕熱,40度 safe
有source:http://www.eeweb.com/blog/eli_ti ... ash-in-ssd-products

EDIT:這句話有點問題,是我沒看清楚,都是不好誤導人啦。 但40度 safe。

thanks 以上兩位ching既意見

SSD怕凍不怕熱,40度 safe
有source:
luos543 發表於 2015-6-18 21:03

個 Report 裡面 d 數據話, 斷電後越熱, 資料消失越快喎..
不過 40 度 OK 啦..

個 Report 裡面 d 數據話, 斷電後越熱, 資料消失越快喎..
不過 40 度 OK 啦..
lordvalkyrie 發表於 2015-6-19 08:44

斷左電就唔會熱啦

斷左電就唔會熱啦
masseffect 發表於 2015-6-19 09:05

都唔係架, 有時擺位唔好, 夏天唔開冷氣果陣都好熱架

斷左電就唔會熱啦
masseffect 發表於 2015-6-19 09:05

因為樓上話怕凍不怕熱, 所以先想提醒下者...
我又唔清楚各位 c hing 既情況~

都唔係架, 有時擺位唔好, 夏天唔開冷氣果陣都好熱架
feli 發表於 2015-6-19 09:37

你部機唔係開住,熱極咪40度...
除非部機係太陽晒住啦...

my one around 35 in summer