[操作疑難] [急]!!換SSD後一問

昨日入手一 T牌SSD,今日裝左之後亦將系統資料裝左落SSD到

但我想問原本HDD上既系統點樣刪?

試過同時用原本HDD同SSD開機但唔成功 開唔到機

造隻boot 機手指/CD......

用你新裝SDD開WINDOW,
格式化HDD
如果之前無分割HDD用,
要抄番D重要野出黎先

一係直接刪左HDD WINDOW D野,
不過可能留低小小垃圾。

不過文字上你係直接抄HDD隻WINDOW落SDD?
這樣無用,用SSD開吾到機
應該我理解錯

回覆 3# powershing

但我依家唔可以同時用新SDD同舊HDD
開唔到機WOR

回覆 3# powershing

即係我用左T牌個程式 將舊HDD 既 C 上既資料(即裝WINDOWS既分割位) CLONE 左落SSD到,所以SSD依家有舊HDD C上既所有資料,淨係用SSD時 亦可以正常開機。但我想用番舊HDD  ''D'' 分割位既資料 但當我想同時用原本HDD同SSD開機時 就開唔到機,清唔到HDD上 C分割位既WINDOWS

回覆  powershing

但我依家唔可以同時用新SDD同舊HDD
開唔到機WOR
pui33993 發表於 2015-6-23 18:03

依家淨用到一隻硬碟定完全開唔到機
其實真吾明你部機咩狀態。

一係用WINDOW CD/手指開機,
格式化左隻HDD先,再用SDD開機。

回覆  powershing

即係我用左T牌個程式 將舊HDD 既 C 上既資料(即裝WINDOWS既分割位) CLONE 左落SSD ...
pui33993 發表於 2015-6-23 18:12

>清唔到HDD上 C分割位既WINDOWS
你用SSD開機,
照計HDD隻WINDOW吾會係C:
有無入BIOS轉用SDD開機

CLONE機照計兩隻硬碟都可以開機

昨日入手一 T牌SSD,今日裝左之後亦將系統資料裝左落SSD到

但我想問原本HDD上既系統點樣刪?

試過同時用原 ...
pui33993 發表於 2015-6-23 17:27

你是否ssd+hdd一起裝windows,如果是你淨插ssd重裝一次windows,如果同時插ssd+hdd很多時出現問題的,你裝完windows落ssd沒問題就插回hdd過資料後就格式化hdd啦。