[一般問題] 5+ 年保 SSD 有咩野選擇?

公司 D N 年前既電腦想 Upgrade , 得 SATA 3Gbps
但係文書機, 換 SSD 應該夠...... ( 講黎講去都係無 Budget 買新 )

120GB, 但係想 5+ 年 保, 有 D 咩野選擇? 我淨係知道 Samsung 850EVO。

回覆 1# Ksec

咪比人神化左SSD、商用文書機用番HDD穩定好多

公司文書機,緊係用傳統hd,一來平二來穩定,ssd出事乜都無

回覆 1# Ksec

intel好似都有>=5年?

公司文書機,緊係用傳統hd,一來平二來穩定,ssd出事乜都無
howardvcp 發表於 2015-7-9 01:25

出事起上黎,SSD應該比HDD安全啊?
HDD一出事就所有資料都讀唔返,SSD出事最多都係讀到寫唔到......

咩年代? 重有人反推 hdd?

出事起上黎,SSD應該比HDD安全啊?
HDD一出事就所有資料都讀唔返,SSD出事最多都係讀到寫唔到...... ...
pbps2005 發表於 2015-7-9 01:52

HDD一出事未必所有資料都讀唔返,而事實上HDD救得返資料的機率十分高,亦比SSD容易救,反而SSD出事變磚的機率卻十分高,絕少會讀到寫唔到

公司 D N 年前既電腦想 Upgrade , 得 SATA 3Gbps
但係文書機, 換 SSD 應該夠...... ( 講黎講去都係 ...
Ksec 發表於 2015-7-7 15:50

除了考慮保養期長短外,還要考慮維修時間的長短

假如CPU太慢,可能SSD亦唔幫得幾多!