[技術討論] intel 750 ssd 安裝問題?

我塊底板係 Asus P8B75-V ,如果要裝 intel 750 ssd ,係唔係要將 display card 轉去黑色個邊條槽,然後將 intel 750 ssd 裝係 深藍色 pcie 3.0 個位架?

不用,黑色條槽 PCI-E x4 2.0夠用

不用,黑色條槽 PCI-E x4 2.0夠用
t773777 發表於 2015-7-11 13:06

但黑色條槽只係 pcie 2.0 intel ssd 750 會唔會慢左架?

但黑色條槽只係 pcie 2.0 intel ssd 750 會唔會慢左架?
cxfadanny 發表於 2015-7-11 13:39

會慢左.......不過C兄最好望下你塊版既BIOS版本合唔合符裝750既PCIE先? 唔SURE夾唔夾, CHECK下安全小小, 條LINK好正係以前某位CHING貼出來唔記得邊位囉, 如果C兄你想要行足速SLI/CF並同時間行PCIE SSD要FULL SPEED的話....小弟無理解錯就只有X99底板先做得到....我之前唔知有750 PCIE呢味野如果唔係我都唔入手M7F改去用RAMPAGE V啦, 笨左 所以小弟既CASE係行唔足張PCIE卡因為要遷就SLI行足晒... 唯一開心地方係行PCIE唔足速都比行SATA爽好多

小心因為要採用750 PCIE新制式搞到要一闊三大..

http://pcdiy.asus.com/2015/04/as ... l-you-need-to-know/

會慢左.......不過C兄最好望下你塊版既BIOS版本合唔合符裝750既PCIE先? 唔SURE夾唔夾, CHECK下安全小小,  ...
Lovecloud 發表於 2015-7-11 13:58

下,咁大劑,如果要換埋底板,我又要考慮下先啦,但想請教下你

最好望下你塊版既BIOS版本合唔合符裝750既PCIE先?.........呢個點樣 check 架?

下,咁大劑,如果要換埋底板,我又要考慮下先啦,但想請教下你

最好望下你塊版既BIOS版本合唔合符 ...
cxfadanny 發表於 2015-7-11 14:34

其實條LINK一入去就見到佢講明左邊隻ASUS底板先用得用750架啦...
我無理解錯只係得Z97同X99既BIOS先支援到...C兄你想用的話我估你要換板了
如果想加SSD不如考慮
(1) PLEXTOR M6E PCIE SSD (KINGSTON既唔知夾唔夾) 我有用過都好鬼死快; 或
(2)用番SATA制式 SSD (INTEL 750例外)

其實條LINK一入去就見到佢講明左邊隻ASUS底板先用得用750架啦...
我無理解錯只係得Z97同X99既BIOS先支 ...
Lovecloud 發表於 2015-7-11 14:42

啊,見到了謝謝你,咁我唔換底板住啦,我想等 E3 1200 v4 粒新 cpu 出左先一次換,我而家都用緊 M6P SSD 都係等下先,謝謝你啊

啊,見到了謝謝你,咁我唔換底板住啦,我想等 E3 1200 v4 粒新 cpu 出左先一次換,我而家都用緊 M6P ...
cxfadanny 發表於 2015-7-11 14:57

唔駛客氣, 都睇來要好好地PLAN下部PC要點UPGRADE了, 用新野就係甘頭疼
呢個網址又真係幾有用, ASUS用家一定要BOOKMARK左
仲唔得提係WHY我會建議你用PLEXTOR因為佢對舊板無甘多要求又要什麼NVME麻鬼煩野

唔駛客氣, 都睇來要好好地PLAN下部PC要點UPGRADE了, 用新野就係甘頭疼
呢個網址又真係幾有用 ...
Lovecloud 發表於 2015-7-11 15:00

唔該晒你,我尋晚經過差小小想買了

唔該晒你,我尋晚經過差小小想買了
cxfadanny 發表於 2015-7-11 15:13

海鮮坊? 哈, 如果C兄買左就今日真係又要去腦場入埋新底板, CPU, RAM, 仲有HEATSINK....
講唔定入埋新DISPLAY卡一次過算數費事煩......所以要小心小心呀