[操作疑難] Clone system disk - 128ssd to 250 ssd

請問 c hing

新買了 mx200 256
請問用它送的 acronics true image 2014 是否一定要做 boot 機usb 才能直接 clone system disk,因為acronics 好像沒有 clone system disk 的選項。

thz

請問 c hing

新買了 mx200 256
請問用它送的 acronics true image 2014 是否一定要做 boot 機usb 才能直接 ...
hfc 發表於 2015-7-19 10:12

不用,細過大很易做,祇要全碟clone過去就可以,但clone完可能祇見舊ssd大小,你祇要clone完,開到機,就入去磁碟管理那裡見到c 分區就右剔延伸分區就會回復256g大小的

回覆 2# blackkh

請問 c hing
是否要做 image 先。
thz

回覆  blackkh

請問 c hing
是否要做 image 先。
thz
hfc 發表於 2015-7-19 12:41

不用,你先插新ssd入電腦,再在舊ssd裝上clone軟件,選clone再選全碟clone目標指向你新ssd就可以,小過大比較易,clone完拔走舊ssd看開不開到機

我都係MX200
我現時大去細,選了按比例行。
1TB 5400 > MX200 - 500GB
而家都成一小時十五分鐘,但還未完成
畫面停留在 Starting Acronis UEFI Loader......
個外置盒燈係著了寫入狀態

其實需時要幾耐呢?

我都係MX200
我現時大去細,選了按比例行。
1TB 5400 > MX200 - 500GB
而家都成一小時十五分鐘,但還未完成 ...
風十三 發表於 2015-7-19 17:56

正常clone c會大約半個鐘就可以,由大過小就比較麻煩,祇clone一分區很多時clone完都開不到機,我要將原碟分割到與新ssd同樣大小或小一點點,餘下原碟的分區要刪除分區,剩下與ssd一樣或小於ssd,然後全碟clone,我祇這樣是成功的,但這樣要備份資料,但可能有ching有更好方法,如有碟就直接重裝,但裝時最好剩插ssd裝,裝完才插回hd。

正常clone c會大約半個鐘就可以,由大過小就比較麻煩,祇clone一分區很多時clone完都開不到機,我要 ...
blackkh 發表於 19-7-2015 18:21

咁真係大劑
我由5點到現在都還沒完
都唔知停唔停佢好?
仲有係有咩方法可以知成唔成功,我部notebook上網睇拆機都已經知勁多嘢要拆出嚟,拆好先知clone唔成功真係

試左幾次,足之成功

my steps
1.  install arconics in old system disk
2.  create usb boot disk
3.  boot from usb
4.  disk choose mbr
5.  clone old system to new system
6.  change bois to load new system disk
finish

but the as ssd scores is much  lower than other c hing
trying to investigate the reason .....

我尋日先用完acronics true image clone完..500GB HDD > 256gb SSD
將HDD要clone的 size set細過256GB (notebook要計算埋還原區)
之後響原本個HDD度裝acronics true image
用USB/e-SATA連部SSD..直接碟對碟抄..20分鐘唔洗已經對抄完..
再直接換返SSD開機就OK..連bois都唔洗入去搞..(唔用HDD)

我知点解,因為clone 完後隻ssd就變成 ata2。請問各 c hing 有冇解決方法
謝謝