[技術討論] clone完 HDD 去 SSD 後 boot 唔到 [解決了]

用Macrium Reflect v6 clone完 HDD 去Sandisk SSD 後, SSD boot 唔到, 請問是什麼問題

大過小如全碟clone很多時是開不到機,要刪除原碟一些分區後大小與被過的ssd一樣或小一點才可以,或你試淨插ssd入碟修復剛clone的ssd。

大過小如全碟clone很多時是開不到機,要刪除原碟一些分區後大小與被過的ssd一樣或小一點才可以,或你試淨插 ...
blackkh 發表於 2015-8-7 07:06

再clone多一次可以 boot 機了, 不過這兩次clone都話唔可以clone 5. Recovery (None) (如上圖), 部機是nootebook, 之後會有什麼問題呢

現在的樣子, 同之前有分別

用Macrium Reflect boot 機碟boot 機, 去 restore > fix windows boot problems

用Macrium Reflect boot 機碟boot 機, 去 restore > fix windows boot problems
mycgshop 發表於 2015-8-7 12:30

巳經可以 boot 機了, 開機按F9都可以recovery

回覆 5# mycgshop

THANKS FOR SHARE,
今晚試下先.
之前由500gb hdd 去256gb sdd 同樓主一樣boot唔到機

巳經可以 boot 機了, 開機按F9都可以recovery
ANWKLO 發表於 2015-8-7 15:53

但你都冇咗Recovery,點做Recovery呢?
按F9有反應可能只係BIOS有呢個功能,但之後佢找不到Recovery Partition,都做唔到咖。

但你都冇咗Recovery,點做Recovery呢?
按F9有反應可能只係BIOS有呢個功能,但之後佢找不到Recovery Part ...
Loft 發表於 2015-8-9 14:47

按F9有反應,之後Recovery Partition唔敢按下一部啦, 因為警告會洗晒的data, 之不過HDD C: drive 暫時會保留住.

clone 完開唔到機,絕對係BCD問題,熟識使用BCDBOOT 及BCDEDIT,就易如反掌設定開機。如果HD內已經有其他OS,容易搵好多,如果無,只須用windows 機碟,boot起後入command prompt搞,包開到機。