[測試] [棄保開蓋] 電腦節 $499 Apacer 240GB SSD

開之前, 跑跑分

(未裝 RST, SATA2 Port)

(已安裝 RST, SATA2 Port)

(已安裝 RST, SATA3 Port)

(下圖是 M550, reference only; OS Disk, 跑分會慢少少)

真正開蓋

睇真 d ....
PS3110-S10 控制器
TT58G2JAPA A19nm TLC 夥粒

同影 _ 240 (無 Pro) 好似一樣樣既? 買左影 _ 既朋友, 有無人可以勇士拆殼睇下 ? (不過保養就沒有了)
http://diy.pconline.com.cn/680/6807721_all.html

真係TLC.... 4K 好低

CHING, 真係差左D喎
240GB 容量既速度, 連隻普通貨式 128GB 都不如 ...
真心情願比多100買 FUJI 隻仲好過

依隻係咪無 cache ram ?

CHING, 真係差左D喎
240GB 容量既速度, 連隻普通貨式 128GB 都不如 ...
真心情願比多100買 FUJI 隻仲好過

...
Owner.S 發表於 2015-8-27 15:02

有 256MB DDR3 cache (PCB 加邊偏上, 拍住 controller 個粒)

用落速度真係一般。但咁嘅價錢算係咁。

開之前, 跑跑分

觀星是答案 發表於 2015-8-27 14:36

師兄……你個分好似唔正常地低啵……
我係i5-2520M & C drive run,部分速度都快你接近一倍

師兄……你個分好似唔正常地低啵……
我係i5-2520M & C drive run,部分速度都快你接近一倍
...
天宮葉月 發表於 2015-8-27 04:17 PM

重點唔在分數

重點唔在分數
測試部 發表於 2015-8-27 16:22

唔睇分你都望下啲速度

唔睇分你都望下啲速度
天宮葉月 發表於 2015-8-27 04:24 PM

反正都棄保 有分別

反正都棄保 有分別
測試部 發表於 2015-8-27 16:25

你係咪用緊手機,睇唔到我幅測試圖?部分速度差超過2倍