[一般問題] 係咪神化左MLC?

SLC 都未出聲就講神化MLC

與其話神化左MLC,不如話醜化左TLC。
雖然我未用過TLC,但我覺得日常應用上,無論係速度同壽命都同MLC無咩明顯分別。

MLC 無神化到, 只係個個聽到 TLC 唔開胃者

TLC / QLC 遲早都會成為主流, 不過無必要提早接受

一樣容量, 一樣價錢之下, 神唔神化自決定了!

假如現在TLC 賣平一半價, 我諗TLC 都係"神".

唔係話MLC好好
而係TLC同MLC一樣貴,甚至更貴
為何要買
840大跌速,至今只治標不治本
我Surface Pro 3內置840Evo跌速,仲未有firmware更新
其他TLC就算未有事,都要過兩年睇定先

唔記得講,重度用戶一次寫入太多
SLC cache用滿左,應該會得一二百幾MB/s

與其話神化左MLC,不如話醜化左TLC。
雖然我未用過TLC,但我覺得日常應用上,無論係速度同壽命都同MLC無咩 ...
leave 發表於 2015-9-10 13:06

其實全部都係幾年前840的罪, 話TLC唔好個D人全部都係話幾年前840的問題, 而家850無事喎, 照插!! 如果840唔係用TLC係用MLC, 佢地都係會一樣插MLC

好多廠係指邊幾間?
糖蓮子 發表於 2015-9-10 14:28

有D手機廠同OEM SSD都用緊, 不過佢地唔會專登話係用MLC定TLC