[一般問題] 第一次買ssd.有好多野請教

1。 7mm 同一般既有咩分別,大牛龜notebook用邊種?

2。 ssd既保養包d咩? 包壞到開唔到? 有無其它指標係保養範圍之內

3。打算win7 os 裝係ssd .其餘就hdd.想請教有邊dos file 裝係hdd好。例如 set temp.set tmp之類。

4。ssd要defrag嗎?

5。宜家見到平價既128gb mlc 三至四百有交易。係咪好易壞。pny好平,但fujitsu係咪穩陣?

6。有無128gb mlc推介,平價穩陣為主,速度不強求,快過hdd就ok了。

via HKEPC Reader for Android

pny 299.裝win7 另加hdd 做儲存。ok嗎?

1. 依家市面上好多SSD都係7mm,並附送9mm轉接架。你可以Google一下你隻notebook用邊個型號。
2. 同普通硬件保養差唔多吧,用落去唔正常咪攞去整
3. 基本上將OS同常用軟件放曬落SSD就得
4. 唔需要
5. 電子野講手神,唔一定平就易壞

其他:
1. 唔好買錯接口(如SATA、mSATA、PCI-E)
2. 你係咪肯定你部Notebook可以同時裝到一隻HDD同一隻SSD?

4。ssd要defrag嗎?
dorinhk 發表於 2015-9-20 09:59

Defrag對SSD冇益,但係有害。

HDD有個讀資料嘅磁頭,defrag之後,個磁頭唔使郁咁多,所以快咗。SSD冇呢種磁頭,因此defrag對SSD冇益處。

但係defrag對SSD有害,因為defrag即係要資料重寫,SSD嘅資料重寫次數有限,大限到咗隻SSD就會死。defrag要資料重寫但係無益,等於無端端縮短佢嘅壽命,唔好啊。

1. 依家市面上好多SSD都係7mm,並附送9mm轉接架。你可以Google一下你隻notebook用邊個型號。
2. 同普通硬件 ...
leave 發表於 2015-9-20 20:09

我打算拆dvd write.用caddy裝 hdd。又或者裝買兩個pny 128gb.行intel smart response.
.無raid支援。如果唔係都想試

Defrag對SSD冇益,但係有害。

HDD有個讀資料嘅磁頭,defrag之後,個磁頭唔使郁咁多,所以快咗。SSD冇呢 ...
LTan 發表於 2015-9-20 21:46

係咪有trim 就唔洗 defrag?

回覆 7# dorinhk

> 又或者裝買兩個pny 128gb.行intel smart response.
用 SSD 做另一個 SSD 既 cache?
會唔會多此一舉?

> 係咪有trim 就唔洗 defrag?
用得 SSD, 你個 OS 係咪 support TRIM 都唔應該 defrag

回覆  dorinhk

> 又或者裝買兩個pny 128gb.行intel smart response.
用 SSD 做另一個 SSD 既 cache?
會 ...
arshum 發表於 2015-9-21 11:41

怪雞諗法 ,係無raid既情況之下加速之餘又可拉勻損耗。

想請教巴打notebook dvd caddy 轉兩吋半邊度有得賣? (淘寶等好耐)

怪雞諗法  ,係無raid既情況之下加速之餘又可拉勻損耗。

想請教巴打notebook dvd caddy 轉兩吋半 ...
dorinhk 發表於 2015-9-21 12:23

sorry. 係喎 intel smart 係額外cache。。睇錯。 真係係多舊魚左