[操作疑難] SSD 新手 -如何把 Windows clone to SanDisk

已買及裝左隻 Sandisk extreme pro 240G SSD 入電腦。
已 download 左 EZ GIG IV software , 佢話找唔到 SSD.
但在Windows 已認到個 SSD as disk 1 , 223.57 G space.
可否用其他 software 去做?

可以試吓
Victorwongsk 發表於 2015-10-3 18:02

做左 backup windows to file on E:\ (SSD).  然後怎樣做?

回覆 3# eddychoy04

要全碟clone才可以,如你原hdd大於ssd,就會clone不到,而祇clone  c driver你應該開不到機,要用安裝碟修復

回覆  eddychoy04

要全碟clone才可以,如你原hdd大於ssd,就會clone不到,而祇clone  c driver你應該開 ...
blackkh 發表於 2015-10-3 19:32

"如你原hdd大於ssd,就會clone不到"<----- 正正如此。
我 HDD C:\ 有 1T 大,但只有 Windows system files 係到,大約 70 G, 加埋修復影像條檔都係 115G。
我懂怎做修復碟,燒 DVD recover disk, 但我不懂怎用這修復碟。
我要怎樣把 C:\ 的 115 G files clone 過去 240 G 的 SSD 又可用番有淨的百零 G disk space 呢??
Thanks.

true image 可以clone 原hdd大於ssd, 但要比錢.

"如你原hdd大於ssd,就會clone不到"
eddychoy04 發表於 2015-10-3 23:00

true image 可以clone 原hdd大於ssd, 但要比錢.
java2 發表於 2015-10-3 23:11

要比錢就好多 software 都話得,但要三、四百蚊,我可以找樓下電腦鋪做喇。
重裝 Windows 都得,唔洗錢,但上 software 麻煩 D 啫。

shrink 完再 clone 得唔得?
糖蓮子 發表於 2015-10-4 00:00

有D得有D唔得