[一般問題] 用左兩個月,隻 SSD 健康狀況變差

請問代理有冇得換

我諗佢個健康狀態係通過寫入量計出黎。SSD係有固定既寫入上限,你寫入左接近3.5TB佢先降1%,我覺得正常。

我諗佢個健康狀態係通過寫入量計出黎。SSD係有固定既寫入上限,你寫入左接近3.5TB佢先降1%,我覺得正常。 ...
leave 發表於 2015-10-14 07:58

用左 92 小時,寫入點解 3.5TB 咁多

用左 92 小時,寫入點解 3.5TB 咁多
6666 發表於 2015-10-14 10:08

37.6g/hrs 真係幾高, 你用左黎 bt?

我隻 mx100 3xxx hrs, 都係得 7.x tb, extreme pro 18xx hrs 1.1 tb write / 2.2 tb read

另一隻 mx100 用黎放 virtual image/vhd 就 1xxx hrs ~10 tb 但都無 37.6g/hrs 咁高

37.6g/hrs 真係幾高, 你用左黎 bt?

我隻 mx100 3xxx hrs, 都係得 7.x tb, extreme pro 18xx hrs 1. ...
rabbit82047 發表於 2015-10-14 19:45

裝左系統
檔案都放入  HDD

點解 epc 咁多人鐘意睇 smart? 我已經有幾年無睇 ssd 的 smart

琴晚熄機後,今日再開機都有 45GB 寫入數,我諗隻 MX200  好快玩完

只要主控一曰唔死 曰曰45GB bt 都可以用好多年

樓主我有隻OCZ V2得10%用左幾年都無問題咁掂算好?

琴晚熄機後,今日再開機都有 45GB 寫入數,我諗隻 MX200  好快玩完
6666 發表於 2015-10-15 13:00

就算一個月寫入2TB, 一年都只係寫左24TB, 按呢個寫入量起碼可以玩十年八年, 如果其他零件唔壞既話

真係覺得唔舒服, 就搵監測軟件去睇下到底有邊d軟件不停要寫野落隻SSD度