[購買問題] 見SSD有多款唔同價錢, 應該如何選擇?

而家部腦四年前砌, 好耐冇updata資訊了....
想砌過部新機, 深度上網, 文書用
要256GB就可以, $1000以下, 應該如何選擇??
感謝師兄們!!!!

而家部腦四年前砌, 好耐冇updata資訊了....
想砌過部新機, 深度上網, 文書用
要256GB就可以, $1000以下, 應 ...
crazyk 發表於 2015-10-18 12:39

Sandisk extreme pro , 240G, $920.  Ten year warrante.
Brought two weeks. Very good.

回覆 1# crazyk

深度上網, 文書用,因你用來用去都系果幾個程式、SSD同HDD分別好少、冇必要用SSD

回覆 1# crazyk

Sandisk Extreme Pro

回覆  crazyk

深度上網, 文書用,因你用來用去都系果幾個程式、SSD同HDD分別好少、冇必要用SSD ...
t773777 發表於 2015-10-18 21:33

都唔係嫁,之前人講都唔信,開機,出入 office 都快好多嫁。
值得投資。

回覆 5# eddychoy04

win8, win10用 HDD開機至能上網都只須15 至 20 秒、用枱機好少人會不段開機、關機、開office入左Cache之後再開已經好快、除非你成日關機再開

回覆  crazyk

深度上網, 文書用,因你用來用去都系果幾個程式、SSD同HDD分別好少、冇必要用SSD ...
t773777 發表於 2015-10-18 21:33

咩叫必唔必要?

人來來去去都係要蛋白質, 炭水化合物, 維他命等等營養, 屋企食就得唔使出街食

A-data SP920SS,七舊水搗掂,micron 代工

文書上網機基本上入門級 SSD 已夠用有餘,買隻大牌子 MLC 口碑好嘅就得,唔使特別求快。

咁其實SSD會係點用時先會覺得佢快好多?

咁其實SSD會係點用時先會覺得佢快好多?
crazyk 發表於 2015-10-18 23:22

File transfer, 如果你成日有 百幾二百 G 嘅 file 掟來掟去,就慳唔小時間。