[技術討論] 有關BT的小小問題

我想問下大家玩BT 下載的問題
我有二隻HD...
一隻係SSD 主要用黎RUN Windows 7同裝Driver
一隻係舊款HDD 主要係放Movie 同 Games
我問過人....如果用BT下載最好係裝BT Software 果陣就裝去你舊的HDD ,同下載去舊HDD 到,
咁就唔會使SSD 咁容易死....我想問下這個概念岩唔岩.....
謝謝.....

都岩既,SSD有寫入上限,HDD無,所以理論上裝係HDD度會好D。

如果你ram夠多,咁你整個ramdisk嚟BT,之後先copy去HDD,咁就最安全!

外國有做過Endurance Test,寫入幾百TB先開始有事,
除開5年,即是每日寫入過百GB以上,所以放心用SSD BT啦~

如果你ram夠多,咁你整個ramdisk嚟BT,之後先copy去HDD,咁就最安全!
0zone0 發表於 2015-10-19 12:04

我部機有16GB RAM
可以嗎??

外國有做過Endurance Test,寫入幾百TB先開始有事,
除開5年,即是每日寫入過百GB以上,所以放心用SSD BT啦 ...
TH30 發表於 2015-10-19 12:11

謝謝

我部機有16GB RAM
可以嗎??
茂仔愛茂女 發表於 2015-10-19 12:30

當然得喇!我部notebook得 8GB ram 都整咗個3GB 用嚟BT!
你有 16GB ,留8GB 畀部OS,其做ramdisk都得!

當然得喇!我部notebook得 8GB ram 都整咗個3GB 用嚟BT!
你有 16GB ,留8GB 畀部OS,其做ramdisk都得! ...
0zone0 發表於 2015-10-19 12:42

請問點set 架

我想問下大家玩BT 下載的問題
我有二隻HD...
一隻係SSD 主要用黎RUN Windows 7同裝Driver
一隻係舊款HDD 主 ...
茂仔愛茂女 發表於 2015-10-19 11:17

BT下載只會寫一次讀好多次,寫入Data量同用HTTP/FTP下載同等,意思係例如你用BT下載100GB野,只會有100GB寫過落SSD,之後只會讀取已寫的Data去做Seed,只拍不定寫但唔怕不停讀,正好係SSD嘅強項,反而硬碟無論讀還是寫都會減壽,而且仲唔可以好似SSD咁同時讀寫都保持到高速度。

請問點set 架
茂仔愛茂女 發表於 2015-10-19 12:51

我用呢隻,你參考吓!
https://www.softperfect.com/products/ramdisk/