[購買問題] CRUCIAL MX200 500GB vs Plextor M6Pro 256GB

Crucial我味用過
正係成日聽人講夠平

我自己notebook就用緊M6P
個人覺得都唔錯,五年保,一換一
跟機軟件都唔錯

Crucial我想問幾多年保
原本我叫朋友跟我出返m6p
但係佢話見到珍寶比多二百有500GB MX200,佢就心思思

我想問咁多師兄
MX200點樣,有冇話出過咩問題
Crucial 500GB幾多DDR cache,我上官網唔見佢講
保養又點

原如兩隻選一隻,大家推薦邊隻呢?

回覆 1# a39g99

其實兩個牌子都唔錯,不過通常Crucial嘅ssd性價比高d ,MX200其實唔錯 ,Marvell主控
利申:自己用緊Crucial M4 128GB,二手收翻來,用左3年幾暫時無事

回覆 1# a39g99

Neither (if purchase from Jxxxx)

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2237071

回覆  a39g99

Neither.
wklie 發表於 2015-10-26 00:02

Crucial好似無保養咁樣,睇左兩個貼最尾好似都無揾到間香港代理......
我Plextor去維修部講兩句就比隻新我
都係叫我朋友咪貪平算

我就係見成日有人話佢性價比高想揾個fd試下水
唔錯第時考慮用入隻放data,不過保養咁搞就算數了

M6P 個價買 SANDISK 十年保好似好 D
糖蓮子 發表於 2015-10-26 01:29

因為Sandisk太後期先出SSD,而且好似做開平價SSD
個人印象唔係咁好,性能最差(而且遲下轉手WD,十年保唔可信)
我知呢個價錢有三叔,sandisk,Crucial
Crucial因為老牌,所以有少少信心
但係睇Post發現,隻SSD應該唔錯
衰係香港無保養

Plextor 1換1,係全新五年抵啦
所以我自己sata ssd全部都係用Plextor,就係買佢保養
係我fd話多250GB,想試水先上來問問咁多位Ching

假如第時做好返保養,可以考慮Crucial用來放data都得

個人印象唔係咁好,性能最差(而且遲下轉手WD,十年保唔可 ...
a39g99 發表於 2015-10-26 06:00

Plextor M6P衰在唔知依家個firmware修復返斷電lost partition個問題未

有Ching話1.02搞返掂,又有另一位話1.03都未得要試埋最新個1.05...

而且price hk個價可以買到850 Pro都係十年保,性能勁又冇鑊氣.

link:

http://bbs.pceva.com.cn/thread-122663-1-1.html

隨著每一次顆粒工藝更新導致的產品換代,如果說M2P是一代經典,M3P是一種升華,而M5Pro則換湯不換藥的話,那麽M6Pro就是繼續吃老本了。吃老本也就算了,聽說它們還把原消費級FW開發的經驗工程師調離到企業FW部門去了,造成這次M6系列初期固件出問題概率極高,固件版本升級頻繁,可以說沒有一個版本是穩定的,用戶只是從一個坑跳到另一個坑罷了,官方默認不支持降級,最後只能把人手調派回來修覆固件。因此我這裏強烈建議,請把你手頭的M6S和M6 Pro SSD升級到最新固件,不然可能隨時出現分區忽然變RAW的情況哦,這裏也希望最新固件能夠撐到產品停產,完成它的歷史使命。

我隻 MX200 係建達國際保用

個人印象唔係咁好,性能最差
a39g99 發表於 2015-10-26 06:00

SanDisk Extreme Pro (19nm MLC) vs MX200 (16nm MLC)