[操作疑難] ssd 好慢

i3 DDR 4G window 10 64x

用adata ssd toolbox 優化完都咁慢

回覆 1# s9802855

As I said before, SP920 128GB is very slow.  256GB is better.

AnandTech:

你跑分就 "慢". 你隻野, 用起上來, 其實同 "快" 的 SSD 未必分到 (海量 server 數據或高解影像處理等特殊應用另計)

到底ssd 用黎跑分重要d 定係 user experience重要d
我已經望唔透了

買2隻 750 黎raid 0 囉

同一型號唔同容量的SSD,有些是用不同數量但相同容量的Chips,有些是用不同容量但相同數量的Chips.Chips數量越多越快,SP920屬前者,所以128,256,512速度跑分差好遠,真實使用分別唔會好明顯,我有部機剛剛由Ching個Chart尾三果隻M5S 256G upgrade上去MX200 500G(應該比840 Pro還要快),開機都只係快一兩秒,開其他軟件直頭感覺唔到有任何分別.

到底ssd 用黎跑分重要d 定係 user experience重要d
我已經望唔透了
只是新手 發表於 14-11-2015 22:18

梗係跑分重要啦, 一日唔跑返 10次 8次唔安樂架
好似係

已經比我隻舊SSD快好多

樓主咪算好lor, 我仲慘啦, 當時想買mx100, 但行行下又見到呢隻死野, 比老闆講2講就貪平又冇上網做下research買左, 咁就中左大廠招啦

真係好後悔中伏點解咁慢