[操作疑難] 請問三叔850 PRO咁樣系唔系有問題(已附上ASSSD圖片)

前幾天入手850 PRO,星期六上機用onboard RAID0,用用下會突然開某樣野會突然停頓(只系開果樣野停頓十秒八秒咁,唔系成部電腦)例如開IE,IE會突然停頓十秒八秒,靜系IE,其他野立刻開都無問題,又或者開其他軟件,靜系果個軟件停頓十秒八秒,立刻開其他野又系無問題,但係呢個情況只會發生幾次,如果部電腦唔關機,之前發生果D事就唔會再發生,而重新開機後又會有,之前用intel510都系行onboard RAID0完全無問題,請問C兄有無遇到呢個情況。

PS:用ASSSD,發現有個SSD出問題,效能減半。

前幾天入手850 PRO,星期六上機用onboard RAID0,用用下會突然開某樣野會突然停頓(只系開果樣野停頓十秒八 ...
winson9998 發表於 2015-11-23 01:37

有無插錯sata2 port, 有D底板有sata2 同sata3 並存,睇睇manual

回覆 1# winson9998

Make sure the slow drive is connected to SATA3 port.  Replace SATA cable if necessary.

試使用 Samsung  附上的 Magician 檢查有冇問題  

你個 RAID0 咁慢既...
糖蓮子 發表於 2015-11-23 16:18

樓主個Test 係逐隻 ssd test, raid 0 個result 會 show Intel raid 0

raid 0.jpg

回覆 3# wklie

兩個都系SATA3,SATA線都系3,而且新買,也換過之前的SATA3線來試都系咁

D 果隻似係行緊 SATA2, 試下開 INTEL RST 睇下行緊 2 定 3

回覆 4# hongkongfun

用過Magician試,都系有問題果只速度減半

回覆 8# slxar

系行緊3,同我之前用inte510所有port都無變過