[一般問題] 【240GB】ADATA SP920 vs Sandisk Ultra II vs Sandisk Extreme Pro 嘅分別係唔係真係咁大?

我唔勁 BT

日常 Windows 操作感唔感覺到個分別?因為都相差幾百蚊。

保養唔係好重要,因為 SSD/HDD 呢樣嘢過三年就 out 晒,唔值錢,比100 年保養我都無用。平時有 backup,所以唔怕佢突然死亡。

用起上離基本唔大分別。

但如果你hdd 轉做ssd就會好大分別。

用起上離基本唔大分別。

但如果你hdd 轉做ssd就會好大分別。
tsangwailam 發表於 2015-12-2 11:36

速度嚟講我諗個 bus 種類 (sata3 vs pci-e)重要過啲 SDD 型號好多好多。

回覆 1# ok.

obviously Sandisk Extreme Pro (with 10 yrs of warranty ) is not your cup of tea

回覆 3# ok.

3隻都係行SATA,你平常用真係唔大分別,除非係行phototshop/Premiere或者玩VM,可能會有多小小分別.

你買隻平幾百玩下一兩年又會有新野快過你。每年都係親amazonblack friday平入,入完下年又平又換,都唔理佢係咪最快啦,返正都平,年年換都唔覺肉痛又有新野玩。

我唔勁 BT

日常 Windows 操作感唔感覺到個分別?因為都相差幾百蚊。

保養唔係好重要,因為 SSD/HDD 呢樣 ...
ok. 發表於 2015-12-2 10:28

最高性價比一定係咁玩, 但EPC版友一般較發燒, 比多少少買隻快D既, 比多少少買隻大D既, 比多少少買隻耐用D既, 比多少少買隻保養耐D既..... 總之就比多少少啦, 唔係咁都唔肯比下話?

速度嚟講我諗個 bus 種類 (sata3 vs pci-e)重要過啲 SDD 型號好多好多。
ok. 發表於 2015-12-2 11:42

未必,之前好似有師兄post話低階PCI-E SSD其實同SATA3 SSD無乜分別。

對我來說保養都幾重要,通常D新硬件我自己用兩年就會過俾屋企人用,又如WD BLACK HDD由系統碟變資料碟到現在變BT碟,保耐D穩陣

未必,之前好似有師兄post話低階PCI-E SSD其實同SATA3 SSD無乜分別。
leave 發表於 2015-12-2 14:13

有 ching 話轉用 nvme 都無分別