[操作疑難] 想轉 SSD

我岩岩上網睇左安裝教學好似好簡單
想問下各位c hing 有咩要注意
係咪好似睇片咁插幾條線 ok?

1) SSD 一般唔好放滿, 好似放多個 60% 空間, performance 會 degrade
2) 一般 write data 入 SSD 會減低壽命, 所以最好整個 ram disk, 將經常 read write 既野指入去
(例如 IE temp file, firefox temp file, windows temp file)
3) 停 windows hibernate, pagefile.sys, cache file 等等

是很簡單…

看你是手提、廠機、砌機

砌機最簡單直接重裝系統就可以了

手提、廠機就要用軟件轉移系統

如果CHing用Clone要Clone全碟,只Clone C:\係開唔到機既

1) SSD 一般唔好放滿, 好似放多個 60% 空間, performance 會 degrade
2) 一般 write data 入 SSD 會減低壽 ...
daboom 發表於 2015-12-4 16:55

咁多學文
我未試過轉 temp file
咁我係咪只用佢做系統是最好???

是很簡單…

看你是手提、廠機、砌機

砌機最簡單直接重裝系統就可以了

手提、廠機就要用軟件轉移系統 ...
next000 發表於 2015-12-4 16:56

砌機 我最近覺得電腦有點慢
D人見意我轉ssd 試下所以想了解多少少

如果CHing用Clone要Clone全碟,只Clone C:\係開唔到機既
yeungbluecat123 發表於 2015-12-4 17:00

其實兩個harddisk 會唔會減慢
我一個用ssd 一個用舊hdd

回覆 7# Totoeva

SSD 做OS Disk就得,但要小心個Boot Partition去左HDD到

回覆  Totoeva

SSD 做OS Disk就得,但要小心個Boot Partition去左HDD到
yeungbluecat123 發表於 2015-12-4 17:16

唔是好明Boot Partition
我上google 查過都唔知點解

是咪開機file 果D?

回覆 9# Totoeva

係,E兩個分區都算係