[一般問題] ghost影像檔

請問可否用 ghost影像檔
還原去新 SSD ???

如果不能 請問新灌好的win 7 SSD
又如何 裝作備份 ?
(希望 像ghost 一樣的 影像檔方法)

未用過SSD 新手問題 請見諒

回覆 1# 士碌架

用Acronis較好,
ghost好似唔support新版windows!

Ghost有32bit版本,可以喺Windows PE行,用法同DOS版本一樣,不過唔知你識唔識用開Windows安裝碟入面個Command Prompt行個ghost32。

另外Windows 7/8/8.1/10內置有系統影像備份功能,可以將個Windows Backup做影像檔,Windows出事嘅時候要還原,可以用Windows安裝碟Boot機,就可以將Backup咗嘅影像檔還原。
http://www.howtogeek.com/howto/4241/how-to-create-a-system-image-in-windows-7/

其實咁又得唔得呢 ?
HDD  C:  D:
C 己用ghost 還原好  我再用 win 7 系統影像備份 去 D (約40GB)
拆走 HDD C  裝上新 SSD  
再用Windows安裝碟Boot機 Backup咗嘅影像檔還原去 SSD (128GB)

mbr ,仲用到ghost
GPT,用佐GHOST 後BOOT 唔起機

其實咁又得唔得呢 ?
C 己用ghost 還原好  我再用 win 7 系統影像備份 去 D (約40GB)
拆走 HDD  ...
士碌架 發表於 2015-12-21 14:21

Why insist to use ghost (pretty outdated) ?

I would highly recommend using macrium reflect free
http://www.macrium.com/reflectfree.aspx

其實咁又得唔得呢 ?
拆走 HDD  ...
士碌架 發表於 2015-12-21 14:21

我自已未試過,但應該可以。

Google到有網頁教係咁用Windows內置個系統影像備份功能,將Windows由硬碟備份好,之後用Windows安裝碟還原落新SSD,完全唔洗用其他第三方軟件。
http://www.disk-partition.com/kb/migrate-win7-ssd.html

假設你講係DOS版Ghost,Windows 7或以後的版本是不能直接重灌,主要問題是不能完整backup Boot Partition,如果新的Harddisk本身裝過Windows 7,有一個boot partition(一般100M左右大hidden左睇唔到的),其實用Ghost重灌C Drive是百份百work的(只要個Partition唔大過1T,MBR Format),可以正常Boot機,我重灌左無數次,重來無失敗過.
一定要用Ghost方法較煩,
方法1-用Windows碟先裝一次,只要minimum installation,再將Ghost Image灌落C.
方法2-用Acronis將一隻有Windows 7的碟Disk Copy去新Disk Drive,再用Partition工具重新界過隻Disk Drive,但保留頭100M個Boot Partition.

咁鬼麻煩點解仲要用Ghost?其實Ghost速度慢,不支援2T以上GPT Harddisk,不支援單一大過1T Partition,對USB device支援有限,DOS Mode新手又好難學用,只係偶然要backup或clone碟我會建議用Acronis.但我自己大部份backup(Linux除外,Linux會用Acronis)還是用Ghost,主要考慮是可靠性,用了Ghost超過十五年,真是由Windows95年代用到依家,重灌過近千次計,未試過一次有問題,用其他軟件玩幾次已經發覺死左(可能自己唔識用),所以盡量都用返Ghost.而且DOS版年代的Ghost是不限使用在那些機,一隻floppy你有本事backup十萬台機都無Lincense問題.依家好多Backup software只能裝一部機(好似Office和Photoshop一樣).

多謝咁多位師兄解答
一直想 用ghost 只是舊機建立了 ghost 影像檔
對ssd 又只是初學者  打算一次過還原上去
100M 在舊機重裝win 7時 已合併了
在hdd 上 還原沒出過問題
只是未試過 還原到 ssd

另外 請問用ghost 還原
有無 4K 對齊問題 ??

自由軟件CloneZilla都多人用,功能仲強大過Ghost,你可以研究下。
http://clonezilla.org/