[操作疑難] 用SSD set ram disk 問題

我就黎砌新機, 想用SSD, 睇到d ching話最好整個 ram disk, 將經常read write 既temp file擺入去
咁舊機有條4GB ram, 可唔可以將成條ram轉做ram disk?
新舊ram Hz唔同, 會唔會拖慢新ram?

thx各位ching

回覆 1# max22800

RAM Disc 用係internet 暫存、頁面檔多,以前SSD容量細、係幾好用、省容量又減少讀存次數。
不過依家大容量SSD平左好多、其實又唔係咁需要、因為SSD本身就有利於internet 暫存、頁面檔。

RAM disc 都係用係3D繪圖多,或者用黎BT。

新舊ram Hz唔同, 會拖慢新ram,不過問題不大,最大問題是兼容性,易做成死機、藍畫面,如果無呢D問題都可以一齊插。

應該無軟件做到指定個條RAM做RAM DISC。

回覆 2# latali

因為見到有ching話 "write data 入 SSD 會減低壽命" 所以先想整ram disk.

另外驚條舊ram拖慢or兼容唔到新ram, 如果想將佢變左做ram disk, 唔當ram咁, 有無方法?

回覆  max22800

RAM Disc 用係internet 暫存、頁面檔多,以前SSD容量細、係幾好用、省容量又減少讀存次數 ...
latali 發表於 2015-12-23 12:33

Qsoft可以指定邊條ram做ramdisk

根本唔使搞咁多野, 點咁用已經OK

就咁用就得
最少都有百幾T

我用左幾個月都係用得2TB

回覆  latali

因為見到有ching話 "write data 入 SSD 會減低壽命" 所以先想整ram disk.

另外驚條舊ram拖 ...
max22800 發表於 2015-12-23 16:30

完全無需要咁做

thx 各位ching
咁條舊ram仲有咩用? 轉做ram disk用黎bt?

thx 各位ching
咁條舊ram仲有咩用? 轉做ram disk用黎bt?
max22800 發表於 2015-12-23 17:17

ching首先要搞清楚一樣野,因為SSD嘅數據寫入量有限,做咁多所謂"優化"去保護個SSD,其實只係為咗減少數據寫入量。

無論用Firefox/Chrome還是用BT,例如下載咗4GB嘅檔案,之後由SSD移落HDD,同樣會用咗SSD 4GB嘅數據寫入壽命,無論你用咩下載方法都一樣,所以下載啲大嘅檔案,而個檔案唔預係長期放喺SSD上面嘅話,最好下載嘅時候就直接下載落HDD度。

另外而家啲BT軟件,會RAM將啲下載咗嘅數據暫時放喺RAM,到一定數量先寫落磁碟,唔會出現初期BT死硬碟嘅情況,所以無需要特登用RAM Disk去BT。唯一用Ramdisk去BT嘅原因,只係你唔想BT嘅時候個HDD 24x7咁Stanby先會咁做。