[一般問題] 新買SSD clean install Win 10 有咩注意?

剛入手了 Sandisk 入門級 SSD plus 240 G 及 Win 10 home box set, 預備 clean install win 10 在舊電腦,但好耐無攪呢 upgrade 又第一次買 ssd , 想問有咩要特別注意?

本人電腦配置為:
Intel celeron G540
MSI B75 E33 matx
Kingston 8G ram
Asus ati 7750 display
Seagate 250G HDD x1
Hitachi 120G HDD x1

想問如果裝呢個 SSD , 有無話插邊個 sata 好 d?
Bios 方面有無野 set ? 因睇過好似裝 ssd 有野要響 bios 攪, 另外又聽人講過裝 ssd要唔知點 Tsim 部機?

另外隻250 g HDD 曾經裝過 win 10 preview , 但最近話我過期連 desktop 都入唔到
是否先唔插隻HDD 住, 裝好晒 win 10 先再插隻舊HDD落機 delete 個 win10 preview ?

裝完後又有無特別野攪?

最後想問我咁樣加左隻 , 隨左開機快d外效果會明顯嗎?

另外有條低能問題,隻ssd 要放響機箱內邊到??

好多問題,希望師兄們幫忙解答
Thx

想問如果裝呢個 SSD , 有無話插邊個 sata 好 d? 無
Bios 方面有無野 set ? 因睇過好似裝 ssd 有野要響 bios 攪, 另外又聽人講過裝 ssd要唔知點 Tsim 部機?除左SET AHCI無其他野SET, D人亂講

另外隻250 g HDD 曾經裝過 win 10 preview , 但最近話我過期連 desktop 都入唔到
是否先唔插隻HDD 住, 裝好晒 win 10 先再插隻舊HDD落機 delete 個 win10 preview ? 是

裝完後又有無特別野攪?無

最後想問我咁樣加左隻 , 隨左開機快d外效果會明顯嗎?開其他野都明顯

另外有條低能問題,隻ssd 要放響機箱內邊到?? 你自己放係邊到方便邊到就放邊到

想問如果裝呢個 SSD , 有無話插邊個 sata 好 d? 無
Bios 方面有無野 set ? 因睇過好似裝 ssd 有野要響 bio ...
lio 發表於 2015-12-24 20:55

多謝師兄回答先

如果直接無阻隔咁放HDD 上ok 嗎?

回覆 1# twins69

想問如果裝呢個 SSD , 有無話插邊個 sata 好 d?
插白色果個sata位
Bios 方面有無野 set ?
set AHCI mot
另外又聽人講過裝 ssd要唔知點 Tsim 部機?
win10 己內建自動Tsim

是,先唔插隻HDD 住, 裝好晒 win 10 先再插隻舊HDD落機 delete 個 win10 preview

回覆 1# twins69

正常新裝WIN基本上自動整好D野,都無咩要攪。

SSD最好插在SATA3個位,SATA2只用到一半左右SSD既效能。

如果正常新裝WIN,Trim 是自動開了的,SSD要留有空位20%左右。SSD唔需要好似HDD咁磁碟重組。

如果係CLONE以前HD資料去新SSD,個軟件無幫你整4K,之後就要自己再對齊4K,正常安裝WIN已經幫你對齊。

正常新裝WIN的話,依家D SSD 應該唔洗入BIOS改野。

至於個舊HDD win10 preview問題,delete既話其實可能係要delete or  100MB 既 MBR partition,因為唔開機係讀呡度入WIN。 有時部機傻既話你安完WIN,插個HDD落去,唔知會唔會讀左個舊HDD既MBR,之後出現問題~

回覆  twins69

插白色果個sata位
Bios 方面有無野 set ?
...
t773777 發表於 2015-12-24 21:02

謝謝師兄回答,今深夜做宅男開工攪

多謝師兄回答先

如果直接無阻隔咁放HDD 上ok 嗎?
twins69 發表於 2015-12-24 21:00

我都諗到你會話放係CPU RAM DISPLAY卡 HDD 火牛其中一樣野上面, 你覺得放係火爐上面OK嗎? 我吊住係空中咁用幾年都無問題

我都諗到你會話放係CPU RAM DISPLAY卡 HDD 火牛其中一樣野上面, 你覺得放係火爐上面OK嗎? 我吊住係 ...
lio 發表於 2015-12-24 21:07

請問係點樣吊在半空?

另外我見跟盒有個框有d類似貼紙嘅野,莫非用佢套住貼響機箱某個位?

正式來講係有螺絲位畀你上住佢嘅,SATA SSD同notebook啲2.5吋HDD一樣大,只係薄啲
但你個機箱如果唔太新可能未必有2.5吋/SSD專用位
可以出去買2.5吋轉3.5吋的鐵片把SSD上在3.5吋HDD位

其實SSD唔怕震盪所以唔上實都唔係太驚

個框如果唔係轉3.5吋個鐵片就可能只係用來加厚個SSD至2.5吋HDD咁厚,方便裝落某啲機箱個2.5吋HDD位